Stiri de ultima ora
Acasa / Tehnologie / World Wide Web împlineşte 30 de ani: Previziunea sumbră care cutremură planeta

World Wide Web împlineşte 30 de ani: Previziunea sumbră care cutremură planeta


World Wide Web
World Wide Web

World Wide Web. Inventatorul World Wide Web, britanicul Tim Berners-Lee, a susţinut luni, la Geneva, cu ocazia a 30 de ani de la naşterea reţelei, că utilizatorii ar trebui să deţină ”controlul complet” asupra datelor personale, relatează marţi AFP.


World Wide Web. “Filozofia Fundaţiei pentru Web este că ar trebui să aveţi un control complet asupra datelor voastre. Nu este vorba despre petrol, nu este materie primă, nu este o substanţă”, a declarat Berners-Lee în timpul unei discuţii cu câţiva jurnalişti la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), locul de naştere al Web-ul.

“Nu ar trebui să le puteţi vinde pe bani. Controlul şi accesul asupra datelor sunt drepturi”, a adăugat acesta, potrivit agerpres.ro.

Inventatorul a recunoscut însă că este dificil să impui o reglementare strictă în toate cazurile. “Câteodată, este nevoie de o legislaţie care să prevadă că datele personale, similar datelor genetice, nu pot fi niciodată utilizate”, a spus acesta.

World Wide Web. Berners-Lee a avertizat asupra unui ”viitor posibil”, când ”browser-ul dumneavoastră va păstra urme despre tot ceea ce cumpăraţi, browser-ul dumneavoastră va păstra, de asemenea, datele financiare”, iar ”atunci, browser-ul vostru va şti mai multe despre dumneavoastră decât Amazon”.

World Wide Web. “Nu trebuie să presupunem că lumea va rămâne aşa cum este acum”, a avertizat acesta, făcând apel la utilizatorii de internet să-şi apere drepturile şi să nu se aştepte ca acestea să le fie apărate de guverne.

World Wide Web. Webul a fost inventat în 1989 la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN) din Geneva, Elveția. Propunerea inițială de creare a unei colecții de documente având legături între ele a fost făcută de Tim Berners-Lee în martie 1989. Propunerea a apărut în urma problemelor de comunicare pe care le întâmpinau echipele de cercetători ce foloseau centrul, chiar și folosind poșta electronică.

World Wide Web. Primul server web folosit de Tim Berners-Lee, acum la Microcosm, muzeu al CERN

Primul prototip al acestei colecții (mai întâi în format de text simplu) a apărut nu mult înainte de decembrie 1991, când s-a făcut prima lui demonstrație publică. Studiul a fost continuat prin apariția primei aplicații grafice Mosaic, în februarie 1993, realizată de cercetătorul Marc Andreessen de la centrul universitar National Center for Supercomputing Applications (NCSA) din orașul Urbana-Champaign din statul federal Illinois, SUA.

World Wide Web. În 1994 CERN și M.I.T. au format Consorțiul World Wide Web, care are drept obiectiv dezvoltarea webului, standardizarea protocoalelor și încurajarea legăturilor dintre site-uri. Berners-Lee a devenit directorul acestui consorțiu. M.I.T. coordonează partea americană a consorțiului, iar partea europeană este coordonată de INRIA, centrul de cercetări francez.

World Wide Web. În 1995 Andreessen părăsește NCSA și înființează o nouă companie, Netscape Communications Corp., care se ocupă cu dezvoltarea de software pentru web.

Apoi webul a evoluat până la ceea ce este astăzi, un serviciu multimedia integrativ, având ca suport fizic Internetul.

Berners-Lee și echipa sa au realizat primele versiuni pentru patru componente cheie necesare serviciului web, și anume:

  • protocolul de intercomunicație HTTP;
  • limbajul de descriere a hipertextuluiHTML, pentru a putea fi afișat de browser;
  • serverul de web;
  • browserul.

World Wide Web. WWW este numai unul din numeroasele servicii și aplicații informatice disponibile în Internet. Alte servicii sunt de exemplu: afișarea de informații cu formă de text, imagini și sunete, poșta electronică e-mail, transferul de fișiere de date și informații FTP, chat, aplicații video și video on demand, servicii telefonie și telefonie cu imagine prin Internet de tip VoIP, posturi de radio și televiziune prin Internet, e-commerce, sondări de opinie, răspândirea știrilor prin metode RSS, toate genurile de grafică și muzică, lucrul pe un calculator de la distanță prin Internet, grupuri de discuții pe diverse teme, sisteme de jocuri interactive, distribuție de software ș.a.

Mergi Sus