Stiri de ultima ora
Acasa / Actualitate Intern / Sondaj în Piața Universității: corupția și clasa politică sunt cele mai mari probleme

Sondaj în Piața Universității: corupția și clasa politică sunt cele mai mari probleme


Piata Universitatii
Piata Universitatii

Primul sondaj sociologic făcut în mijlocul manifestanților din ultima săptămână din centrul Capitalei. Analiza sociologică a fost realizată în Piața Universității pe data de 6 noiembrie de Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA)

Corupția și clasa politică sunt primele problemele semnalate de protestatarii de la Universitate, potrivit cercetării realizate de Departamentul de Sociologie din SNSPA.

Îîn cercetare, în cadrul căreia au fost realizate 300 de interviuri cu manifestanți, fiind intervievate aproximativ 10% dintre persoanele care au fost prezente în Piață Universității în seară zilei de 6 noiembrie, s-a pus

La întrebarea “Care sunt principalele probleme/revendicări pe care le aveți?’”, manifestanții au optat pentru: corupția (19%), clasa politică (10%), schimbarea sistemului (4%), 300 de parlamentari (3%), dizolvarea Parlamentului (2%), imunitatea parlamentărilor (2%).

Un procent de 61% dintre cei chestionați au spus că au mai participat și la alte mișcări de stradă până la cel de vinerea trecută.

63% dintre participanții la studiu au precizat că au aflat de mitingul de vinerea trecută de pe rețelele sociale, 14% de la televizor, 12% de pe Internet (presă), iar 11% au dat drept răspuns “altă sursă”. 64% dintre cei care au aflat de protest de pe rețele sociale au indicat că foloseau Facebook când au aflat de miting, potrivit Ziare.com.

Conform studiului, un procent de 30% dintre respondenți se consideră de dreapta, 39% “nici de stânga, nici de dreaptă“, 8% de stânga, 14 de centru, iar 9% nu știu/nu răspund.

97% dintre cei intervievați ar mai fi ieșit în stradă vinerea trecută dacă Cristian Popescu Piedone și-ar fi dat demisia din funcția de primar al Sectorului 4 imediat după incendiul de la Clubul Colectiv. Un procent de 93% ar mai fi participat la protest vineri dacă Victor Ponta (împreună cu Guvernul) și-ar fi dat demisia imediat după incendiul de la Clubul Colectiv.

Pe cine vor românii din piață prim-ministru: 14% l-au nominalizat pe Moise Guran, 11%-Mugur Isărescu, 10%-Monica Macovei, 9%-Dacian Ciolos, 5%-un tehnocrat, 3%-Victor Ponta, 3%-Traian Băsescu, 3%-Cătălin Predoiu, iar 42%-altul.

Un set de întrebari s-a referit la cine cred cei chestionați că ar putea rezolva problemele cu care se confruntă Romania. 83% nu cred că ar putea rezolva actualii politicieni, sub presiunea populatiei. 50% sunt de părere că ar putea rezolva alți politicieni decât cei ai actualelor partide, iar 82% – specialiști competenți care să-i înlocuiasca pe politicieni.

REALITATEA.NET – Stiri – SOCIAL

Mergi Sus