Stiri de ultima ora
Acasa / Politica / Soarta lui Tudorel Toader, decisă miercuri de PSD. Cine ar putea fi noul ministru al Justiţiei

Soarta lui Tudorel Toader, decisă miercuri de PSD. Cine ar putea fi noul ministru al Justiţiei


Soarta ministrului Justuției, Tudorel Toader, este decisă miercuri de PSD, care se reunește în Comiterul Executiv, la ora 12:00. În plus, și moțiunea împotriva ministrului Justiției ar putea fi votată în Senat.


Surse politice au afirmat, pentru Realitatea TV, că soarta ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, va fi tranşată miercuri, la şedinţa Comitetului Executiv al PSD, convocată de Liviu Dragnea. Şeful social-democraţuilor n-a renunțat la speranța că, în ultima clipă, Tudorel Toader și Viorica Dăncilă vor da ordonanțele pe justiţie.

Potrivit surselor politice citate de Realitatea TV, pentru şedinţa de miercuri a CEx PSD s-ar fi vehiculat şi numele potenţialilor înlocuitori ai lui Tudorel Toader.

Şansele cele mai mari, potrivit surselor citate, le-ar avea Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei în guvernul Victor Ponta şi preşedinte al Comisiei Juridice din Senat. Alte nume invocate sunt Eugen Nicolicea şi Şerban Nicolae, doi dintre cei mai vocali apărători ai modificărilor aduse legilor Justiţiei.

Comitetul Executiv Naţional al PSD se reuneşte miercuri, 17 aprilie, de la ora 12:00. Oficial, conducerea PSD urmează să ia în discuţie o remaniere guvernamentală, miniştrii Plumb şi Intotero urmând să părăsească funcţiile de miniştri pentru a candida la europarlamentare.

În plus, moțiunea simplă împotriva lui Tudorel Toader ar putea fi dezbătută și votată miercuri în Senat, chiar în ziua în care este programată și ședința a Comitetului Executiv al PSD care are pe agendă inclusiv remanierea ministrului Justiției, au declarat surse social-democrate pentru G4Media.ro.

Decizia vine la o zi după ce Comitetul liderilor grupurilor parlamentare din Senat a decis amânarea pentru 6 mai a dezbaterii şi votului în cazul moțiunii simple depuse de PNL și USR împotriva lui Tudorel Toader, înregistrându-se astfel a treia amânare a dezbaterii acestei moțiuni, în condițiile în care PSD a anunțat public că nu îl va susține pe Tudorel Toader.

Ultima amânare a avut loc miercurea trecută, când ministrul Justiției a fost prezent în sala de plen şi i-a aşteptat pe senatori aproximativ 15 minute.

Vicepreşedintele Senatului, social-democratul Claudiu Manda, a declarat că amânarea dezbaterii asupra moţiunii simple pe justiţie a fost solicitată de grupul PSD, deoarece în cadrul grupului există păreri pro şi contra în privinţa votului, iar senatorii partidului trebuie să se „edifice” în privinţa poziţiei pe care o vor avea.

Chiar dacă stă cu sabia PSD deasupra capului, Tudorel Toader nu are nicio emoție și susține că va fi ministru până când decizia va fi publicată în Monitorul Oficial. A evitat, totuși, să spună dacă, în cazul în care nu va fi data afară de PSD, își va da demisia.

Ministrul a fost întrebat marţi, la Parlament, dacă va demisiona în cazul în care Senatul votează moţiunea opoziţiei împotriva sa, dacă membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD îi vor cere acest lucru sau dacă premierul Viorica Dăncilă i-o va cere.

“Voi tine cont de decizia producătoare de efecte juridice, de ceea ce va scrie în Monitorul Oficial”, a declarat Tudorel Toader. Acesta a mai afirmat că inclusiv o eventuală demisie trebuie să atragă publicarea în Monitorul Oficial a unui decret semnat de preşedinte. Până la acel moment, Toader afirmă că îşi va continua activitatea la minister.

„În iulie 2017-noiembrie 2017, Ministerul Justiției a finalizat două proiecte de lege, Codul penal și Codul de procedură penală, pe care le-a trecut în Guvern, Guvernul le-a aprobat și le-a trimis la Parlament pentru ce? Pentru modificarea Codului penal în accord cu deciziile CCR, în noiembrie 2017 priiect de lege pentru modificarea Codului de procedură penală în acord cu CCR și transpunerea directive privind prezumția de nevinovăție. Un an mai mult și jumătate au fost trimise în Parlament, greu de susținut afirmația care s-a repetat că Guvernul nu și-a îndeplinit obligația ca în cele 45 de zile și așa mai departe. Eu vorbesc în numele Ministerului, al meu personal și nu a celor care nu au continuat procesul legislativ de punere în acord. Acum să răspund punctual la întrebarea la întrebările care au fost puse și care sunt pertinente”, a mai spus Toader.

Lămuriri pe tema urgenței unei Ordonanțe pe justiție

Ministrul a adăugat că atunci când vorbim despre norme de lege precum codurile penale nu se poate spune că decizia de neconstituționalitate nu este obligatorie, dacă este vorba despre norme în vigoare. Dacă este o decizie a priori, pe un proiect de lege, deciziile CCR sunt obligatorii doar dacă legiutorul vrea să meargă mai departe cu modificările.

„Obligația de modificare a legii în vigoare, nu a proiectului de lege, deci se referă la obligația legii în vigoare nu la proiectul de lege când se publică decizia în Monitorul Oficial, iar textul neconstituțional se suspendă dacă în 45 de zile legiuitorul nu revine textul își încetează efectul. Aveați Constituția, dacă spune că textul declarat neconstituțional își încetează efectul înseamnă că textul e în vigoare, obligația deci izvorăște din deciziile de neconstituționalitate sau interpretative privind norme juridice în vigoare. Când vorbim de norme de lege precum cel de față, Codul penal sau Codul de procedură penală, nu putem spune că decizia de neconstituționalitate nu produce efecte nu e obligatorie, ea e obligatorie. Dar unde este obligația? Nu de a o transpune în legislație, de a aduce soluția considerată constituțională în câmpul activ al legii. Obligația este pentru legiuitor. Dacă legiuitorul dorește să continue procesul legislativ să adopte acea lege, e obligat ca să respecte soluțiile din decizia CCR, dacă e o soluție de neconstituționalitate legiuitorul trebuie să o elimine”, a conchis Tudorel Toader.


Fanatik.ro


Vintu, ajutor neasteptat pentru Dragnea: E un atac la demnitatea lui! Acei retarzi i-au...


Fanatik.ro


Ultima ora! DOLIU in presa din Romania! Jurnalistul A MURIT in somn


Stirile PRO TV


Cum a început incendiul de la Notre Dame și de ce a fost stins greu - REALITATE AUGMENTATĂ

Mergi Sus