Stiri de ultima ora
Acasa / Actualitate Intern / Sindicaliștii din CFR anunță declanșarea conflictului de muncă. Cum vor fi afectați călătorii

Sindicaliștii din CFR anunță declanșarea conflictului de muncă. Cum vor fi afectați călătorii

In 30 septembrie a incetat valabilitatea acordurilor colective inregistrate la cele trei unitati de cale ferata – CNCF CFR SA, SNTFM CFR Marfa SA si SNTFC CFR Calatori SA -, fara a se realiza consensul in ceea ce priveste incheierea noilor contracte colective de munca cu valabilitate de la 1 octombrie 2015, au aratat, vineri, sase federatii sindicale din domeniul feroviar, intr-un comunicat de presa citat de Mediafax.

Avand in vedere faptul ca reprezentantii administratiilor feroviare angajati in procesul de negociere nu au asumat semnarea contractului colectiv de munca cu solutionarea revendicarilor formulate de organizatiile noastre, reprezentantii sindicali nu au semnat contractul colectiv de munca si nici vreun alt acord colectiv”, se arata in comunicat.

Sindicalistii spun ca desi in cursul ultimilor patru luni au initiat demersuri, insotite de nenumarate adrese oficiale, la factorii decizionali, participand la toate intalnirile de analiza organizate la nivelul Ministerului Transporturilor, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Muncii, Companiei Nationale de Cai Ferate, Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa si Societatii Nationale Feroviare de Transport Feroviar de Calatori, pana in 30 septembrie au primit doar promisiuni si asigurari ca problemele vor fi rezolvate.

“Ministrul Transporturilor si-a aratat disponibilitatea de a gasi solutii la revendicarile noastre, insa deocamdata nu pare sa existe suficienta vointa politica la nivelul Guvernului. In aceste conditii, in cursul zilei de 1 octombrie 2015, organizatiile sindicale reprezentative din domeniul feroviar au notificat in mod oficial conducerile celor trei unitati feroviare despre existenta premiselor declansarii conflictului de munca in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 62/2011 – Legea dialogului social, aceasta fiind prima etapa prevazuta de lege”, se mai arata in comunicat.

Revendicarile federatiilor sindicale vizeaza semnarea contractului colectiv de munca, cresterea salariilor cu cel putin 10%, acordarea de tichete de masa pentru toate zilele lucratoare, acordarea de vouchere de vacanta incepand cu 1 ianuarie 2016 si o politica de personal care sa asigure functionarea in bune conditii a acestui domeniu legat direct si explicit de siguranta nationala.

Sindicalistii mai solicita si promovarea si aprobarea in regim de urgenta a proiectului de lege privind Statutul personalului feroviar.

REALITATEA.NET – Stiri – SOCIAL

Mergi Sus