Stiri de ultima ora
Acasa / Tehnologie / Secretul bine păzit al găinilor. Este ascuns în ADN-ul lor!

Secretul bine păzit al găinilor. Este ascuns în ADN-ul lor!


gaini
gaini

Pasarile, in general, nu au dinti. Insa in trecut aveau. Plecand de la aceste adevaruri, oamenii de stiinta au analizat ADN-ul gainilor, observand ca genele aflate in legatura cu cresterea dintilor inca exista.


Mai mult, in cadrul unui experiment s-a aratat ca dintii gainilor pot ajunge sa se dezvolte “normal”, chiar in cazul gainilor sanatoase, demonstrandu-se ca gena poate fi reactivata, relateaza KnowledgeNuts.

Descoperirea a fost facuta accidental, cand biologul Matthew Harris, de la Institutul Max Planck, din Tubingen, Germania, investiga mutatia unei gene numita talpid2, ce afecteaza dezvoltarea embrionilor de gaina. Atunci s-a observat ca, cel putin in teorie, puii au toate premisele de a avea dinti.

Experimentele de laborator au dus la prezenta unor protuberante in locul in care ar fi trebuit sa se gaseasca dintii, unele care aduceau destul de bine cu cele ale micilor crocodili. Se stie ca cel mai vechi stramos al pasarii avea dinti foarte asemanatori cu cei ai crocodililor.

Aceasta asemanare nu e deloc intamplatoare, din moment ce pasarile sunt mai indeaproape inrudite cu cu reptilele decat cu mamiferele.

Pasarile si-au pierdut dintii in urma cu 70-80 de milioane de ani, de aceea este suprinzator ca si dupa atata vreme genele raspunzatoare exista.

Sursa: ziare.com

Mergi Sus