Stiri de ultima ora
Acasa / Business / Producătorii de medicamente generice se opun legalizării şpăgii în sănătate şi cer reformarea sistemului

Producătorii de medicamente generice se opun legalizării şpăgii în sănătate şi cer reformarea sistemului

medical.jpg

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) se opune legalizării plăţilor informale în sănătate şi cere Guvernului o reformă cuprinzătoare a sistemului, bazată pe eficienţă şi finanţare sustenabilă.

“Guvernul trebuie să renunţe la practica de a muta responsabilitatea finanţării sistemului de sănătate pe umerii altora: pentru cheltuielile cu medicamentele, plătesc producătorii prin taxa clawback; pentru completarea veniturilor insuficiente ale personalului medical, vrem acum să plătească pacienţii. Introducerea plăţilor informale pentru medici nu va face decât să sporească povara financiară şi mai mult pentru pacient. În plus, va crea probleme etice care vor afecta demnitatea şi prestigiul profesiei de medic”, a declarat preşedintele preşedintele APMGR, Dragoş Damian.

APMGR susţine că pacienţii au cel mai mult de suferit din cauza lipsei unei reforme profunde a sistemului de sănătate.

“De exemplu, menţinerea taxei clawback în forma actuală duce la dispariţia de pe piaţă a medicamentelor cu preţuri accesibile: peste 1.300 de produse au dispărut din piaţa în ultimii trei ani, iar anul acesta alte 1.200 de medicamente ieftine riscă să dispară din farmacii, ca urmare a scăderii preţurilor sub pragul de rentabilitate. Pacienţii sunt obligaţi să le înlocuiască cu produse alternative mult mai scumpe, plătind din buzunar diferenţa”, se arată într-un comunicat al APMGR.

Asociaţia solicită creşterea finanţării sistemului sanitar în paralel cu măsuri imediate de transparentizare a cheltuirii fondurilor publice şi de eliminare a fraudelor.

Potrivit calculelor APMGR, numai pentru medicamente, sistemul de sănătate are nevoie de o finanţare de cel puţin 800 milioane de lei pentru ca accesul pacienţilor la medicamente să fie la nivelul anului 2012.

Potrivit APMGR, lipsa unei reforme a sistemului de sănătate a însemnat pentru România pierderea unor investiţii de peste 50 millioane de euro în domeniul farmaceutic şi va însemna pierderea multor alte investiţii în viitor, din cauza neîncrederii investitorilor într-un sistem lipsit de transparenţă.

DailyBusiness.ro

Mergi Sus