Stiri de ultima ora
Acasa / Actualitate International / Naufragiați pe propria peninsulă, grecii trimit Europei și lumii întregi un ultim S.O.S.

Naufragiați pe propria peninsulă, grecii trimit Europei și lumii întregi un ultim S.O.S.

Familia Florei are, de 44 de ani, o mică farmacie în portul Pireu, pe coasta de vest a Atenei. Acum însă, femeia nu știe dacă mâine va mai fi în măsură să-și servească clienții.

La o zi după ce grecii au votat „cu entuziasm” împotriva recentelor condiții impuse de creditorii internaționali în schimbul unui nou pachet de salvare, micile afaceri precum cea a Florei sunt într-o situație disperată și așteaptă „cu sufletul la gură” o soluție salvatoare care să le scoată din criză.

Aprovizionarea farmaciilor a atins deja cota de avarie. Un client a intrat în farmacia Florei și a cerut șapte flacoane cu un anumit medicament, dar femeia – care nu a dorit să-și facă public și numele de familie – nu a fost în stare să-i dea decât două flacoane.

Restricțiile impuse de guvernul de la Atena limitează stocurile, spune Flora, iar situația financiară extrem de precară îi împiedică pe mulți farmaciști să achiziționeze până și medicamentele pe care ar putea, teoretic, să le procure.

Companiile farmaceutice internaționale care fac afaceri în Grecia au acumulat creanțe de peste 1,1 milioane de euro din partea spitalelor grecești și a societăților de asigurare de stat, fiindcă nu au mai primit niciun ban din decembrie încoace. Cu toate acestea, potrivit Reuters, ele continuă să asigure medicamentele necesare grecile, din rațiuni umanitare.

Dacă în fața farmaciilor se formează, uneori, cozi imense, la benzinăriile din Grecia nu s-au mai văzut cozi de foarte multă vreme. Tonia Tserkaki spune că afacerea ei e la pământ iar clienții puțini care mai folosesc pompele din benzinăria pe care-o conduce plătesc numai cu bani peșin. „Partea plină a paharului cu benzină” este că aprovizionarea benzinăriilor nu constituie o problemă, încă!

„Nu am avut probleme cu aprovizionarea, până acum! Dar nu știm ce se va întâmpla în viitorul apropiat,” spune doamna Tserkaki.

În ultimele zile circulă informația că rafturile supermarketurilor au început să se goleasă fiindcă grecii fac provizii de alimente. Situația pare ridicolă, mai ales într-un oraș ca Pireu, plin de cafenele și brutării cu vitrinele umplute cu multe sortimente de pâine și tot felul de produse de patiserie.

Un manager de supermaket dă asiurări că stocurile nu sunt în scădere, cel puțin nu în Pireu și nu îm momentul de față. Chiar dacă grecii nu dau semne de „nervozitate” deocamdată, străzile sunt „mai tăcute ca niciodată.”

Viața de zi cu zi a grecilor de rând s-a înrăutățit constant, de la o lună la alta, chiar de la o zi la alta, în anii lungi de criză financiară. Dar, „nu aduce luna ce aduce ceasul” iar oamenii de pe tărâmul vechii Elade așteaptă acum cu înfrigurare să afle le rezervă orele următoare.

Răbdarea grecilor este proverbială, dar se pare că până și „stocul de fibră morală” al țării a ajuns aproape de epuizare!

REALITATEA.NET – Stiri – EXTERN

Mergi Sus