Stiri de ultima ora
Acasa / Actualitate International / Lavrov: Destinul lui Bashar al-Assad trebuie hotărât de poporul sirian

Lavrov: Destinul lui Bashar al-Assad trebuie hotărât de poporul sirian


Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a recunoscut, vineri, după încheierea reuniunii internaționale de la Viena pe tema conflictului din Siria, că persistă dezacordul dintre Moscova și Washington privind viitorul președintelui Bashar al-Assad, însă, în opinia Rusiei, o astfel de decizie revenind exclusiv poporului sirian în cadrul unui proces politic, transmite agenția EFE.

“Nu spun că al-Assad trebuie să plece ori să rămână. Am spus că destinul său trebuie hotărât de poporul sirian, la fel ca tot ceea ce ține de dezvoltarea statului sirian”, a adăugat șeful diplomației ruse.

Pe de altă parte, după ce a lăudat eforturile depuse de secretarul american de stat, John Kerry, pentru a impulsiona soluționarea conflictului sirian, Lavrov a criticat decizia ‘unilaterală’ a Washingtonului de a trimite un contingent de trupe terestre în nordul Siriei, fără consimțământul Damascului și fără un mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU.

Lavrov a salutat, în schimb, decizia luată la această reuniune pentru a adresa ONU solicitarea de a reuni reprezentanții guvernului sirian și ai opoziției în vederea inițierii unui proces politic care să conducă la elaborarea unei noi Constituții și la organizarea de alegeri în Siria.

“Aceste alegeri trebuie să se desfășoare sub controlul activ al ONU și la ele trebuie să participe toți sirienii, indiferent unde ar fi ei’”, a indicat Lavrov.

Cât despre propunerea de încetare a focului, șeful diplomației ruse a menționat că discuțiile vor continua, dar a subliniat că o astfel de înțelegere nu trebuie să însemne și încetarea operațiunilor militare împotriva grupărilor teroriste.

“Avem un dușman comun. Dorim să evităm ca teroriștii să poată prelua puterea în Siria’” a conchis el, făcând aluzie la grupări precum Statului Islamic sau Frontul al-Nusra.

Reuniunea de la Viena, la care au participat circa 20 de delegații, inclusiv reprezentanți ai SUA, Rusiei, Iranului și Arabiei Saudite, s-a încheiat vineri seară cu un acord asupra câtorva puncte, cum ar fi procesul de tranziție în Siria, organizarea de alegeri sau implicarea ONU, dar fără să se găsească o înțelegere asupra altor chestiuni importante, cea mai notabilă fiind viitorul politic al lui Bashar al-Assad, discuțiile urmând să fie reluate în două săptămâni.

REALITATEA.NET – Stiri – EXTERN

Mergi Sus