Stiri de ultima ora
Acasa / Actualitate International / Japonia intră într-o eră nouă din 1 mai 2019. Cine e Naruhito, al 126-lea împărat din istoria ţării

Japonia intră într-o eră nouă din 1 mai 2019. Cine e Naruhito, al 126-lea împărat din istoria ţării


Noul imprata al Japoniei
Noul imprata al Japoniei

Începînd cu data de 1 Mai Japonia intră într-o nouă “eră” cu un nou împărat, Naruhito, al 126-lea din istoria ţării şi al celei mai vechi dinastii din lume. Cea de-a treia putere economică planetară se vede însă confruntată cu numeroase probleme la orizont.


Împăratul Akihito a renunţat marţi la Tronul Crizantemei, marcând astfel prima abdicare înregistrată în ultimele două secole în Japonia.

Succesiunea imperială va însemna totodată începutul unei noi ere pentru această ţară, în care există cea mai veche monarhie din lume.

Noua eră, Reiwa, se doreşte una a păcii, a ordinii şi a armoniei, ceea ce, potrivit Le Figaro, pare a fi în contradicţie cu epoca în care trăim.

În Japonia există vechi tradiţii zen, budiste şi şintoiste în virtutea cărora omul ar trebui să trăiască în armonie cu natura şi cu cosmosul. Pe ansamblu, însă, societatea japoneză a cunoscut mari transformări din momentul în care a început să se occidentalizeze, în secolul al XIX-lea, iar în Asia japonezii au dus, în prima jumătate a secolului al XX-lea, o politică imperialistă care nu a avut nimic “armonios”.

În prezent, după cum arată specialiştii, una din marile probleme ale Japoniei este îmbătrînirea populaţiei, estimată în prezent la 126 de milioane de locuitori. Dacă nu va accepta imigranţi, Japonia îşi va vedea populaţia redusă la 90 de milioane de locuitori în 2060 şi la 60 de milioane în 2100, potrivit RFI.

Venirea imigranţilor în Japonia ar putea fi următorul mare şoc social şi cultural în această ţară confruntată cu o gravă penurie a mîinii de lucru.

Probabil că Japonia este singura ţară din lume unde sunt oferite 164 de locuri de muncă pentru doar o sută de cereri. In virtutea unui plan guvernamental Japonia ar urma să primească în anii următori 350 000 de străini pentru 14 sectoare economice prioritare.

Cine este viitorul împărat al Japoniei

Prinţul moştenitor Naruhito, fiul cel mare al împăratului Akihito şi al împărătesei Michiko, va urca pe tronul Japoniei – Tronul Crizantemei – pe 1 mai, relatează DPA.

Naruhito, născut pe 23 februarie 1960, a devenit moştenitor al tronului nipon în ianuarie 1989 după decesul bunicului său, împăratul Hirohito. El a primit în mod oficial titlul de Prinţ Moştenitor în cadrul unei ceremonii care a avut loc în februarie 1991.

Prinţul Naruhito a absolvit Facultatea de Istorie la Universitatea Gakushuin din Tokyo în 1982 şi în anul următor s-a înscris la Merton College din cadrul Universităţii Oxford din Marea Britanie, unde a studiat timp de încă trei ani. A finalizat, de asemenea, prima parte a unui doctorat în ştiinţe umaniste la Universitatea Gakushuin în 1988.

În 1993, Naruhito a apărut pe prima pagină a ziarelor din lumea întreagă după ce Palatul Imperial a anunţat logodna lui cu Masako Owada, absolventă a Universităţii Harvard care a făcut carieră în diplomaţie şi care deţinea o specializare în economie. Ceremonia lor de nuntă a avut loc în luna iunie a aceluiaşi an.

Naruhito şi prinţesa moştenitoare Masako au împreună o fiică de 17 ani, prinţesa Aiko, care s-a născut în 2001, la opt ani după nunta lor. În timp ce Masako a suferit din cauza stresului provocat de adaptarea la protocolul imperial şi a fost nevoită să urmeze tratament medical, Naruhito, spre deosebire de mulţi dintre taţii japonezi, a jucat un rol activ în creşterea fiicei sale.

Îmbrăcaţi casual, Naruhito şi Masako au vizitat zonele devastate de seism, inundaţii şi tsunami în 2011, ce au provocat explozia de la centrala nucleară Fukushima, şi au stat de vorbă cu locuitorii din acele regiuni.

“Vreau să mă achit de îndatoririle mele de simbol al statului şi voi fi mereu prezent pentru poporul japonez, alături de care voi împărtăşi bucuriile şi tristeţile”, la fel cum au făcut împăratul Akihito şi împărăteasa Michiko, a declarat prinţul moştenitor într-o conferinţă de presă organizată în luna februarie.

Naruhito este cunoscut şi pentru studiile sale ce vizează o serie de chestiuni din domeniul apei şi a susţinut mai multe discursuri în cadrul unor conferinţe organizate în lumea întreagă, potrivit Agerpres.

Prinţului moştenitor al Japoniei îi place să joace tenis, să facă jogging şi apreciază drumeţiile montane, fiind în acelaşi timp pasionat de violă şi susţinând deja concerte în public.

Dorind să contribuie la dezvoltarea relaţiilor bilaterale, Naruhito a călătorit deja în peste 30 de ţări, inclusiv în Malaysia în 2017 cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Japonia şi această ţară din Sud-Estul Asiei.

În timp ce prim-ministrul Shinzo Abe a diminuat importanţa atrocităţilor şi crimelor de război comise de Japonia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fapt care a dus la tensionarea relaţiilor cu alte state din Asia, în special cu China şi cu Coreea de Sud, prinţul moştenitor a lăsat impresia că respinge acea atitudine a premierului nipon.

“Este important să privim spre trecut într-o manieră umilă şi să transmitem în mod corect tragicele experienţe ale războiului şi cunoştinţele noastre despre cursul istoriei”, a declarat el într-o conferinţă de presă în februarie 2015.


Fanatik.ro


SOCANT! Ce s-a intamplat cu Razvan Ciobanu in momentul impactului: Nu era constient, nici mort!


Fanatik.ro


Ce relatie avea Razvan Ciobanu cu parintii sai: Cred ca pentru ca isi asumase public orientarea...


Stirile PRO TV


Ce mesaj i-a dat Răzvan Ciobanu Vicăi Blochina de la mare

Mergi Sus