Stiri de ultima ora
Acasa / Politica / Hărțuirea stradală devine infracțiune și se pedepsește cu amenzi cuprinse între 3 000 – 10 000 lei

Hărțuirea stradală devine infracțiune și se pedepsește cu amenzi cuprinse între 3 000 – 10 000 lei


Camera Deputaților a adoptat ca for decizional proiectul inițiat de Oana Bîzgan, prin care hărțuirea stradală devine infracțiune și se pedepsește cu amenzi cuprinse între 3000-10 000 lei. Proiectul a trecut cu 214 pentru, 8 impotrivă și 10 abțineri


Concret, vorbim de modificarea şi completarea Legii nr.202/2002, în sensul interzicerii, sub sancţiune contravenţională, a actelor de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică. Proiectul îi aparține Oanei Bizgan și a trecut de Senat în aprilie.

Față de  Senat, Camera a micșorat amenzile, de la 3000 la 10 000 lei, fată de 3000 la 100 000 lei.

Ce s-a modificat în lege:

La articolul 37, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

“(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amendă contravențională de la 3.000 lei la 10.000 Lei, daca fapta nu a fost săvărșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune, încălcarea dispozițiilor art. 6 alin. (1), (11), şi 2- 4, art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1)-(4), (6), (8) şi (9), art. 11-22 şi art. 29.” 

Totodată, infracțiunea trebuie constatată de polițiști, jandarmi sau poliție locală: 

La articolul 37 alineatul (3), după litera b) se introduce o nouă literă, lit.c, cu următorul cuprins:

“c) Ministerul Afacerilor Interne, prin ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române, ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române, în zona de competenţă, precum şi de către poliţiştii locali, în cazul contravenţiilor constând în încălcarea dispoziţiilor art.6 alin

După ce proiectul a trecut de Cameră, Oana Bîzgan a transmis un punct de vedere în care precizează:

Hărţuirea din spaţii publice afectează un număr foarte mare de fete şi femei din România. Opt din zece românce spun că nu se simt în siguranţă când merg pe stradă noaptea, iar patru din zece nu se simt în siguranţă nici în timpul zilei. Șapte din zece femei din România nu se aşteaptă ca vreo altă persoană să intervină dacă sunt hărţuite pe stradă.„Sper ca aceste lucruri să se schimbe odată cu intrarea în vigoare a acestei legi.

Zi de zi, femeile din România sunt agresate şi umilite prin hărţuire – sub toate formele sale – inclusiv în şcoli şi universităţi, la locul de muncă, pe stradă, în transportul în comun şi în instituţii publice. De cele mai multe ori, hărţuitorii nu se opresc doar la abuzuri verbale sau gesturi. Hărţuirea nesancţionată poate duce la forme grave de violenţă, iar acest lucru nu mai poate fi tolerat”, declară iniţiatoarea proiectului.

Până în prezent, România nu a avut nicio prevedere care să sancţioneze explicit hărţuirea din spaţii publice, în ciuda solicitărilor repetate atât din partea societăţii civile, cât şi a directivelor europene.

Propunerea legislativă iniţiată de Oana Bîzgan va rezolva două necesităţi majore ale cadrului legislativ actual: interzicerea tuturor formelor de hărţuire ce nu intră sub spectrul legii penale sau al relaţiilor de muncă, precum şi sancţionarea lor.

De notat că orice contravenţie menţionată în propunerea legislativă nu va înlătura eventualul caracter penal al faptelor. Legea va fi aplicată de către ofiţerii, subofiţerii şi agenţii din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, precum şi de către poliţiştii locali.

„Odată cu interzicerea expresă a hărţuirii inclusiv în spaţiul public, hărţuitorii se vor gândi de două ori înainte, ştiind care sunt riscurile – scopul este unul preventiv. Am făcut primul pas, dar hărţuirea este un fenomen complex – lucrez la alte iniţiative legate de acest subiect, inclusiv unele educative”, a declarat iniţiatoarea proiectului.

Propunerea legislativă a fost semnată de 75 de parlamentare şi parlamentari din toate formaţiunile politice, atât de la putere, cât şi din opoziţie: PSD, PNL, USR, ALDE, UDMR şi PMP. 

Un comentariu

  1. Barbatii si femeile care vor partener de sex sau pentru casatorie pot intra si sa cucereasca pe siteuri de matrimoniale. Sunt destule in ROMANIA, unde este usor sa ai cont si sa comunici cu cineva de sex opus care este singur (a) si disponibil (a).

Mergi Sus