Stiri de ultima ora
Acasa / Actualitate Intern / Gabriela Firea intervine în scandalul Parcului Brâncuși

Gabriela Firea intervine în scandalul Parcului Brâncuși


Gabriela Firea
Gabriela Firea

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a intervenit luni în cazul scandalului legat de distrugerea parcului Brâncuși – subiect care a declanșat un protest al locuitorilor din zonă. “Dorim ca Parcul Brâncuși să rămână spațiu verde. Analizăm pârghiile legale aplicabile pentru ca interesul public să primeze. Terenul se află, din ianuarie, sub interdicție temporară de construire”, a declarat Firea.


Primarul Gabriela Firea, a anunțat luni că încă din luna ianuarie terenul aflat în mijlocul scandalului a fost plasat “sub interdicție temporară de construire”.

“Avem aceeași dorință, ca și a locuitorilor din zonă, ca Parcul Brâncuși să rămână spațiu verde. Ne dorim sa  găsim o soluție, ca și în cazul celor 4,6 hectare de spațiu verde recuperate din Parcul Verdi si ii asigur pe bucuresteni ca voi face toate demersurile pentru ca interesul public sa primeze. Recuperarea spatiilor verzi retrocedate de-a lungul anilor este si va ramane o preocupare constanta a mandatului meu. Există pârghii legale pe care le analizăm, pentru a readuce în proprietatea orașului Parcul Brâncuși, în beneficiul locuitorilor din zonă, având în vedere că la data retrocedării acest teren era amenajat ca spațiu verde și că pentru amenajarea sa au fost realizate investiții din fonduri publice”, a declarat Gabriela Firea.

Potrivit unui comunicat al PMB, parcul Brâncuși este în prezent încadrat, prin Planul Urbanistic General al Municipiului București (PUG) ca zonă de locuit (L3a  – subzona locuinţelor colective medii cu P+3 – P+4  niveluri formând ansambluri preponderent rezidenţiale situate în afara zonei protejate).

Cu toate acestea, terenul se află în prezent sub “interdicție temporară de construire până la clarificarea litigiilor din punct de vedere juridico-administrativ referitor la statutul de spațiu verde”, interdicție prevăzută în HCGMB nr. 49/2019.

Este vorba despre Hotărârea prin care a fost aprobat, în luna ianuarie, Planul Urbanistic Zonal PUZ sector 3, care încadrează terenul tot în categoria L3a, dar cu această interdicție.

Inițiativa de a atribui Parcului, prin PUZ, această mențiune, a venit tocmai pentru a bloca eventualele dorințe ale proprietarilor de a construi în zone care au funcționat ani de zile ca spații verzi.

“Facem mențiunea că actualul proprietar a dobândit terenul în urma unei restituiri în natură, dispusă în anul 2011, prin Dispoziția Primarului General nr. 13660. La momentul retrocedării, terenul avea deja realizate investiții pentru amenajarea ca spațiu verde și ca loc de joacă pentru copii, investiții realizate de Primăria Sectorului 3 pe un teren care, la acel moment, era ocupat de construcții ilegale (circa 340 de garaje)”, se mai spune în comunicatul Primăriei.

Cu privire la Comisia municipală pentru analiza și identificarea soluțiilor pentru trecerea în proprietatea Municipiului București a terenurilor retrocedate și amenajate ca spații verzi sau locuri de joacă pentru copii, aceasta a fost înființată prin DPG nr. 901/13.07.2017, ca urmare a indentificării mai multor astfel de situații. Suprafețele totale restituite in natura, care reprezentau spatiu verde din parcuri in Municipiul Bucuresti, conform evidentelor la nivelul anului 2017, insumau aproximativ 36 de hectare, iar cele care reprezentau spatii verzi/locuri joaca – de aproximativ 23 ha.

Contracandidatul lui Firea de la vechile alegeri, Nicușor Dan, a participat duminică la protestul din Parcul Brâncuși din sectorul 3 și a avertizat că “spațiile verzi riscă să dispară curând, lăsând locul unor investiții imobiliare care vor supraaglomera sectorul și vor afecta calitatea vieții locuitorilor”.

“M-am întîlnit cu cetățenii din zonă, am discutat despre cum poate fi salvat Parcul Brâncuși și toate spațiile verzi dintre blocuri. Strict pentru Parcul Brâncuși, primarul Sectorului 3 trebuie să ajungă la o înțelegere cu proprietarul, să răscumpere terenul la prețul de spațiu verde și să-l păstreze în folosul comunității. În cazul în care proprietarul nu este de acord, există și instrumentul exproprierii pentru utilitate publică, pe care Primăria poate să-l folosească.

La nivel general, valabil și pentru Parcul Brâncuși și pentru zona Rebreanu, trebuie inventariate toate spațiile verzi dintre blocuri, trebuie trecute ca atare în Planul Urbanistic General, iar acolo unde există proprietari trebuie răscumpărate pentru a conserva aceste spații verzi.

Nu e prea târziu ca Primăria să ia măsuri și să salveze spațiile verzi dintre blocuri și dreptul bucureștenilor la un aer mai curat”, a scris ieri Nicușor Dan pe Facebook.


Fanatik.ro


Codruta Kovesi, lovitura de GRATIE! Va fi procuror european. Antunul facut de STRAINI. ULTIMA ORA


Fanatik.ro


SURPRIZA pe lista de alegeri europarlamentare! Cine vrea sa ocupe un loc in Parlamentul European. Veste MARE din PSD


Stirile PRO TV


Controverse pe Instagram. Ce imagine a postat Anamaria Prodan

Mergi Sus