Stiri de ultima ora
Acasa / Actualitate International / Doliu în familia regală din Luxemburg

Doliu în familia regală din Luxemburg


Marele Duce de Luxemburg Jean a murit la vârsta de 98 de ani, a anunțat marți fiul lui, Henri.


Jean s-a născut la Castelul Berg din Luxemburg, ca fiul cel mare al Marii Ducese de Luxemburg, Charlotte. A urmat școala primară din Luxemburg și liceul la Colegiul Ampleforth, o școală-internat romano catolică din Marea Britanie. Ajuns la maturitate la 5 ianuarie 1939, s-a recunoscut statutul lui de moștenitor aparent și a primit titlul de “Mare Duce Ereditar”.

La 10 mai 1940, Germania a invadat Luxemburgul și au început cei patru ani de ocupație nazistă. Fiind avertizați de iminenta invazie, familia Marelui Ducat a plecat în noapte de dinainte. La început, ei au căutat refugiu la Paris, înainte de a fugi din Franța câteva săptămâni mai târziu. Jean plecat în Canada, unde a studiat Dreptul și Științe Politice la Universitatea Laval din Québec.

S-a alăturat armatei britanice ca voluntar în Gărzile irlandeze, în noiembrie 1942. După ce a fost instruit ca ofițer la Aldershot, Jean a devenit locotenent în martie 1943, înainte de a fi promovat la rangul de căpitan în 1944. La șase zile după Ziua Z, la 11 iunie 1944, Prințul Jean a debarcat în Normandia, în apropiere de Bayeux și a luat parte la Bătălia de la Caen și eliberarea orașului Bruxelles. La 10 septembrie 1944, a luat parte la eliberarea Luxemburgului înainte de a pleca la Arnhem și de invazia din Germania.

Din 1951 până în 1961, Mare Duce Ereditar Jean a fost membru al Consiliului de Stat, lucru care i-a permis să intre în viața politică a țării sale.

S-a căsătorit la Luxemburg, la 9 aprilie 1953, cu Joséphine-Charlotte a Belgiei (1927–2005), fiica regelui Leopold al III-lea al Belgiei. Jean și Charlotte au avut trei fii și două fiice.

Marele Duce Jean a abdicat la 7 octombrie 2000 în favoarea fiului său, Henri, Mare Duce de Luxemburg.


Fanatik.ro


Elena UDREA s-a dezlantuit dupa ACHITAREA lui Tariceanu. SCANDAL MARE in Costa Rica si acuzatii DURE


Fanatik.ro


Ecaterina Andronescu TAIE in carne VIE! Vrea sa SCADA numarul de elevi din clase! Ce are de gand sa faca ministrul


Stirile PRO TV


Tânără desfigurată după ce și-a mărit buzele la o petrecere. Ce a aflat la spital

Mergi Sus