Stiri de ultima ora
Acasa / Politica / Diaconescu, despre R. Moldova: Problema e că cei din coaliția pro-europeană au preferat conflictul

Diaconescu, despre R. Moldova: Problema e că cei din coaliția pro-europeană au preferat conflictul

“Momentul în care domnul Filat a venit la putere, conducând Guvernul de la Chișinău, situația relației cu România era următoarea: domnul Voronin, șef de stat, a fost singurul conducător al unei țări, din lumea asta, care a cerut la o reuniune a UE ca România să fie dată afară de la UE. Domnul Voronin ne-a împachetat ambasadorul și pe primul colaborator și pe atașatul militar și i-a expulzat în România. Domnul Voronin ne-a refuzat candidatura următorului ambasador. Voronin a introdus vize unilateral”, a spus Cristian Diaconescu.

Potrivit fostului ministru de Externe, venirea la guvernare a lui Vlad Filat “a schimbat la 180 de grade registrul cu România”.

“A devenit cooperant, a reorientat inclusiv modul de abordare în detaliu în zonele de cooperare interdepartamentală cu România și el, împreună cu Leancă, au schimbat cu totul retorica în Europa. Din acel moment, practic, Republica Moldova și România au mers amornic, sincron din punctul de vedere al atitudinii pro-euroepne. El a mai avut un rezultat pe care nu trebuie să i-l trecem cu vederea: a reușit să ducă Republica Moldova pe primul loc în parteneriatul cu UE, parteneriatul oriental. Erau șase state, toate nemulțumite pentru că fiecare ar fi dorit să aibă o relație directă cu Bruxelles, Chișinăul a fost suficient de înțelept să treacă peste aceste probleme de percepție din partea UE și să se califice. Moldova, pe baza acestor rezultate, a obținut libera circulație a cetățenilor”, a adăugat Diaconescu.

În acest context, subliniază fostul ministru de Externe, “situația este extrem de complexă”, ținând cont de măsurile venite din partea FMI, UE și Băncii Mondiale:

“Fondul Monetar le-a introdus pre condiție închiderea a trei bănci, după ce s-a furat miliardul. Banca Mondială le-a comunicat că, datorită lipsei reformelor, le blochează 45 de milioane de dolari. UE, s-a simțit nevoia să ia o decizie constructivă, spunând că, și alte finanțări pe Uniunea Europeană, au și niște resurse de biogaz, pentru că nu au existat reformele în sistemul judiciar așteptate, ‘vă blocăm aceste fonduri’. Guvernul de astăzi și cel de ieri au trecut la devalorizare, ceea ce a ridicat prețurile până la cer. Ce mi se pare destul de incorect: dacă îl ascultați și pe ambasadorul american, și pe reprezentantul UE, la Chișinău, dincolo de senzația pe care ți-o dau că sunt acreditați la post într-un stat eșuat, ceea ce nu e adevărat, mai au o opinie și anume: până la urmă, ar fi atât de rău un Guvern pro-rus?”.

Pe de altă parte, Cristian Diaconescu evidențiază faptul că “retorica gen Voronin nu mai este reluată de tinerii lupi de stânga, astăzi”, ceea ce a dus la o schimbare parțială a percepției, la Bruxelles, față de orientarea Guvernului de la Chișinău.

“Tinerii lupi de stânga, astăzi, sunt mult mai abili, încearcă să joace cartea la două capete și au reușit să îi convingă pe mulți europeni de faptul că și un Guvern pro-rus ar lupta împotriva corupției și, pe de altă parte, nu ar infirma acordul de asociere deja semnat de Republica Moldova și, într-un fel sau altul, s-ar găsi și o formă de relaxare a unei presiuni induse din zona Federației Ruse și s-ar reuși să se transmită și un semnal celor de la Chișinău că indiferent de orientarea pro-europeană, Europa nu cauționează corupția.

Situația e cât se poate de complicată, din acest punct de vedere. Problema este că înăuntrul coaliției pro-europene au preferat conflictul mai mult decât cooperarea. Ghimpu și Filat s-au certat din prima zi de guvernare. Au fost în situația de a nu se înțelege între ei și, treptat, Filat și Plahotniuc au fost considerați păpușarii tuturor prim-miniștrilor care au venit după Filat. Prim-ministrul, practic, a fost perceput, inclusiv de Bruxelles, ca un intermediar al unuia dintre acești doi, aflați într-un conflict major și ireductibil”, a explicat fostul ministru de Externe.

REALITATEA.NET – Stiri – POLITICĂ

Mergi Sus