Stiri de ultima ora
Acasa / Life Style / Cum gătim corect peştele. Ce făceai greșit până acum

Cum gătim corect peştele. Ce făceai greșit până acum


Cum gătim corect peştele. Ce făceai greșit până acum
Cum gătim corect peştele. Ce făceai greșit până acum

Fiecare tip de peşte are nevoie de un tratament termic adecvat texturii sale şi conţinutului de grăsime. Dacă alegem modul corect de gătire atunci vom avea un preparat final delicios. 


Cumpără peşte de calitate

Cel mai important pas pentru a prepara peştele este să alegeţi un produs de calitate, proaspăt. Poate părea simplu, însă, având în vedere că pe piaţă este multă marfă de calitate îndoielnică, trebuie să fiţi foarte atenţi. Peştele proaspăt trebuie să aibă ochii lucioşi şi clari. Mirosul nu trebuie să fie foarte puternic. Puneţi întrebări vânzătorului, chiar dacă păreţi un client dificil. Până la urmă este dreptul nostru să aflăm de unde provin produsele, dacă sunt de crescătorie sau nu.

Păstrarea peştelui

Ideal ar fi ca peştele să fie gătit imediat ce ajungeţi cu el acasă. Până când vă apucaţi de treabă trebuie să stea la rece, învelit în folie de plastic şi apoi pus într-o pungă. Dacă nu aveţi de gând să-l gătiţi în ziua în care l-aţi cumpărat trebuie să ţineţi cont de faptul că temperatura din frigiderele casnice nu este suficient de mică pentru peşte. Puneţi-l într-o bol cu gheaţă pentru a vă asigura că va fi încă comestibil când doriţi să-l gătiţi.

Somonul

Dacă doriţi să gătiţi somon este important să ştiţi că nu trebuie să scoateţi pielea în timpul tratamentului termic. Asezonarea se va face înainte de-l găti. Somonul nu trebuie gătit prea mult pentru că va deveni uscat, iar textura nu vă va plăcea.

Tonul

Alegeţi peştele ton de culoare roz pal. Spre diferenţă de celălalte tipuri de peşte, tonul poate fi marinat câteva ore înainte de a fi gătit. Nu trebuie să îl supuneţi unui tratament termic prelungit pentru că va deveni fad şi uscat. Trebuie să rămână roz la interior.  

Somnul

Cea mai bună variantă de a găti somnul este să îl prepari la cuptor. Desigur, îl poţi face la grătar, dar nu vei obţine aceeşi savoare. Pentru prăjit ai nevoie de o compoziţie pentru pane, iar somnul merge cel mai bine cu mălai pe care trebuie să îl amesteci cu puţin praf de copt pentru a face o crustă apetisantă. Se prăjesc în ulei foarte bine încins şi se lasă până când bucăţile ies singure la suprafaţă.

Calcan, peste spadă, halibut       

Aceşti peşti au carnea mai slabă şi de aceea este bine să fie asezonaşi cu grijă. Cel mai bine este să îi găteşti la cuptor cu ierburi aromatice, cu un cubuleţ de unt alături.

 Sursa

Mergi Sus