Stiri de ultima ora
Acasa / Actualitate International / Comisarul european pentru sănătate, la Bucureşti: Suntem cu toţii responsabili pentru refugiaţi

Comisarul european pentru sănătate, la Bucureşti: Suntem cu toţii responsabili pentru refugiaţi

Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, care a participat, joi, la Bucureşti, la un dialog cu cetăţenii pe teme de sănătate şi siguranţă alimentară, a spus că traversăm momente dificile din cauza crizei din Siria. El i-a strâns mâna secretarului de stat în MAI Raed Arafat, spunându-i că este alături de el pentru că, probabil, şi familia sa extinsă din Siria trece prin momente grele. “Sunt mândru să fiu cu tine aici pentru că tu ştii ce este Uniunea Europeană”, i-a spus comisarul european Vytenis Andriukaitis, explicând că Uniunea Europeană nu înseamnă război, ci pace, potrivit Mediafax.

Comisarul european Vytenis Andriukaitis a afirmat că toate statele membre sunt responsabile cu aceşti oameni, subliniind că în aceste momente trebuie să fim uniţi.

“Văd imagini dureroase şi din Ucraina, sunt prieten cu poporul rus, sunt împotriva lui Putin, însă politicile lui Putin şi Rusia sau ruşii nu sunt acelaşi lucru. Sunt unul dintre comisarii europeni care vorbeşte limba rusă. Eu sunt prima persoană care susţine ajutorarea oamenilor care trec prin condiţii foarte, foarte dificile”, a declarat Vytenis Andriukaitis.

El a precizat că la nivelul Uniunii Europene trebuie pregătit un plan de rezervă chiar de la începutul procesului de migraţie, subliniind că au fost elaborate deja mai multe documente cu privire la anumite aspecte.

“De exemplu, aspectele economice care ţin de migranţi, controlul la vamă, la graniţă. Toate acestea înseamnă un plan. Există numeroase instrumente care sunt implicate la nivelul Comisiei Europene şi cu toţii percepem aceste situaţii şi trebuie să ştim că trebuie să acţionăm concret în Turcia, în Siria, în zonele în care oamenii au aceste probleme. Mâine sau poimâine poate avea loc un război şi trebuie să spunem în momentul acela care este planul nostru pentru a opri războiul acesta”, a spus comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis.

El a subliniat că dacă toate aceste lucruri nu se fac la timp vor exista probleme pe care Uniunea Europenă nu şi le doreşte.

Răspunzând unei întrebări, comisarul european a precizat că la nivelul Uniunii Europene există şi un plan pentru situaţia în care ar putea apărea o epidemie în rândul refugiaţilor şi a amintit că există un comitet de siguranţă în sănătate care gestionează situaţiile la nivel european.

REALITATEA.NET – Stiri – EXTERN

Mergi Sus