Stiri de ultima ora
Acasa / Politica / “Ce s-a întâmplat azi la Cotroceni”. Nicușor Dan, mesaj de ultimă oră pe Facebook

“Ce s-a întâmplat azi la Cotroceni”. Nicușor Dan, mesaj de ultimă oră pe Facebook


Nicusor Dan / Foto: Gazetaonline.ro
Nicusor Dan / Foto: Gazetaonline.ro

Nicușor Dan, președintele “Uniunii Salvați Bucureștiul”, a fost unul dintre reprezentanții străzii la consultările de vineri dintre societatea civilă și Klaus Iohannis, de la Palatul Cotroceni.

Nicușor Dan a povestit pe pagina sa de Facebook cum a decurs întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis:

“Ce s-a intamplat azi la Cotroceni.

Cei prezenti au solicitat ca pentru intalnirile viitoare procedura de selectie a reprezentantilor societatii civile sa fie transparenta, prin intermediul unei aplicatii online. Au solicitat ca presedintele Iohannis sa mearga in Piata Universitatii.

Mesajul pe care l-am transmis:
1. Inainte de a discuta despre prim-ministru, trebuie sa vorbim despre un acord politic national pe cateva subiecte cheie, intre societate si partidele politice. Revendicarile protestatarilor trebuie sa fie parte din acordul politic. Numirea primului ministru poate sa mai astepte 2-3 saptamani pana la stabilirea continutului acordului.
2. Discutia de azi trebuie sa fie doar inceputul unui dialog. Intalnirile viitoare trebuie sa fie anuntate cu suficient timp inainte astfel incat sa poata participa si reprezentanti ai manifestantilor din provincie.
3. Chiar Presedintia trebuie sa colecteze, prin intermediul unei aplicatii online si / sau a unei proceduri de consultare cu interventii de 3 minute, revendicarile protestatarilor, in loc ca acestea sa fie colectate pe facebook sau in alte parti.
4. Cele 12 puncte care urmeaza.

In total au fost 60-70 de propuneri pe diferite teme, de la sistemul electoral si coruptie (cele mai frecvente), confiscarea averilor, traseism, dosarul Revolutiei, serviciile secrete, fonduri europene.

Presedintele Iohannis a ascultat doua ore toate propunerile, dupa care a spus ca va veni in Piata Universitatii, ca vor urma alte consultari si cu partidele si cu societatea civila, si a spus ca este necesar ca oameni noi sa intre in politica.

Cele 12 puncte asa cum le-am lasat scrise la Administratia Presedintiala sunt cele 10 initiale plus alte doua pescuite in graba de la dumneavoastra. Imi pare rau ca n-am avut mai mult timp pentru a prelua mai mult:

Modificarea sistemului electoral prin:
1. Eliminarea obstacolelor din Legea partidelor pentru functionarea partidelor locale.
2. Reducerea pragului electoral la toate nivelurile
3. Alegerea primarilor si presedintilor de CJ in doua tururi de scrutin.
4. Implementarea sistemului electronic pentru monitorizarea votului multiplu.

5. Acord politic national pentru siguranta cladirilor.

6. Instituirea unui sistem electronic centralizat pentru dezbaterea publica a tuturor actelor normative emise de toate autoritatile publice.

7. Instituirea unui sistem electronic centralizat pentru transparentizarea cheltuielilor publice ale tuturor autoritatilor publice (facturi, contracte, bugete) in conexiune cu un SEAP reformat.

8. Publicarea on-line a tuturor hotararilor judecatoresti si acces on-line la propriul dosar.

9. Constituirea la Cotroceni a unor comisii mixte guvern – societate civila pe domenii de specialitate, cu intalniri periodice.

10. Demiterea Avocatului Poporului si numirea unui Avocat al Poporului recunoscut de societatea civila.

11. Demiterea CNA si numirea unei CNA recunoscuta de societatea civila.

12. Demiterea presedintelui Curtii de Conturi si numirea unui presedinte recunoscut de societatea civila”.

REALITATEA.NET – Stiri – POLITICĂ

Mergi Sus