Stiri de ultima ora
Acasa / Business / Câte locuri de muncă vor genera firmele care vor construi Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

Câte locuri de muncă vor genera firmele care vor construi Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

nuclear.jpg

Firmele care vor contribui la construirea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă vor crea cel puțin 16.000 locuri de muncă directe în industria națională pentru finalizarea acestui proiect, potrivit unei analize a Asociației Forumul Atomic Român (ROMATOM), care estimează că 47 de societăți românești, private sau de stat, au capabilitățile necesare implicării în realizarea acestor unități.

Memorandumul de Înțelegere privind dezvoltarea, construcția, operarea și dezafectarea Unităților 3 și 4 de la Centrala Nuclear Electrică (CNE) Cernavodă a fost parafat, luni, între Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation.

Memorandumul este parte a strategiei guvernamentale de continuare a Proiectului Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori și stabilește direcțiile viitoarei cooperări între cele două companii.

“Semnarea Memorandumului de Înțelegere dintre Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation reprezintă un pas important pentru sectorul energetic românesc. Practic, se va intra în faza finală a procedurii de selecție, fază care presupune negocierea și finalizarea Acordului Investitorilor și ale Actului Constitutiv în vederea înființării noii companii de proiect pentru construcția și finalizarea Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă”, a declarat Marius Gheorghiu, directorul General al Elcomex Iea, compania care deține președinția ROMATOM, potrivit Agerpres.

Potrivit ROMATOM, finalizarea Proiectului Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă va contribui la creșterea securității energetice a României, reducerea emisiilor de carbon și asigurarea unei energii electrice la prețuri suportabile pentru consumatori.

În același timp, se va înregistra o revigorare semnificativă a mediului economic și de afaceri autohton, prin implicarea industriei naționale din domeniile producției de echipamente și componente, construcțiilor, montajului și al ingineriei în execuția și operarea noilor unități.

“Rolul energiei nucleare este semnificativ în protecția mediului, două unități nucleare de la Cernavodă contribuind la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu circa 12.000.000 tone CO2/an, care altfel s-ar produce prin arderea combustibililor fosili. Totodată, aportul energiei nucleare prin construirea a două noi unități la Cernavodă consolidează securitatea energetică la nivel național și regional”, spune ROMATOM.

În prezent, cele 130 de reactoare nucleare, existente în 14 dintre statele membre, generează aproximativ 30% din electricitatea produsă la nivelul Uniunii Europene, reprezentând 50% din electricitatea cu emisii reduse de carbon, la nivelul UE.

În 2001, un număr de 14 companii cu capital privat sau de stat, precum și două asociații non-guvernamentale, au decis constituirea Forumului Atomic Român.

În prezent, ROMATOM numără peste 30 de membri. Asociația are drept scop promovarea utilizării în scopuri pașnice a energiei nucleare în România și susținerea programului nuclear național, precum și coordonarea tuturor activităților asumate prin aderarea și participarea Asociației la FORATOM — Forumul Atomic European.

DailyBusiness.ro

Mergi Sus