Stiri de ultima ora
Acasa / Politica / BREAKING NEWS: UDMR vrea să atace Legea votului prin corespondență la CCR. Hunor: “Nu trebuie să fii populist”

BREAKING NEWS: UDMR vrea să atace Legea votului prin corespondență la CCR. Hunor: “Nu trebuie să fii populist”


Liderii UDMR vor să atace Legea votului prin corespondență la CCR, lege care a trecut de Senat și a intrat la Camera Deputaților, cameră decizională, în acest caz. Aceștia spun că sunt nemulțumiți de varianta în care a fost adoptată legea și că reprezintă o greșeală uriașă, întrucât în forma actuală, ridică probleme constituționale și de procedură. Mai mult, liderii UDMR susțin că această lege, dacă s-ar aplica în forma actuală, nu ar reuși să asigure secretul votului și ar putea exista suspiciuni în această direcție, informează Realitatea TV. 

“Considerăm că nu este necesar și nu ai voie să faci experimente pe societate, doar din dorința de a rezolva o problemă reală. Sunt și probleme de procedură și probleme constituționale, în ceea ce privește conținutul proiectului adoptat ieri la Senat. Am vrea să atragem atenția colegilor din toate partidele că există probleme serioase și mai este timp să ne gândim cum am putea să rezolvăm această problemă. Mai este timp să ne așezăm la masă și să analizăm tot ce înseamnă probleme legate de acest vot”, a spus Kelemen Hunor, într-o conferință de presă la Palatul Parlamentului.

“Conform legii în vigoare, adoptate de Cameră și care a fost publicată în Monitorul Oficial, pentru o sută de cetățeni care s-au preînregistrat, se organizează o secție de vot, acolo în apropierea lor. Trebuie să vă spun că această lege modifică această cifra de la 100 la 500. E o soluție mai bună decât pentru 100? Nu cred”, a declarat deputatul UDMR, Marton Arpad.

“Din acest punct de vedere, eu cred că soluția există, dar nu trebuie să fii populist și trebuie să ții cont de aplicabilitate și de niște principii constituționale (…) Noi am depus un amendament și la Senat, pe care îl vom repeta și la Camera Deputaților care prevede ca acea modalitate, votul prin corespondență, să fie valabilă pentru alegerile prezidențiale. Votul prin corespondență la prezidențiale, da, și să rămână așa cum este pentru alegerile parlamentare. Ar fi o soluție corectă și, atunci, nici contesția pentru acest proiect de lege nu ar sta în picioare”, a adăugat Kelemen Hunor.

Reamintim că senatorul UDMR, Marko Bela, declara, pe 9 octombrie, la RFI, că partidul său nu susține votul prin corespondență, motivând că s-ar crea o inegalitate între cei care trăiesc în străinătate și cei din țară.

“Nu susţinem votul prin corespondenţă. Eu cred că votul prin corespondenţă ar ridica o serie de probleme pe care nu le-am discutat şi probabil că nu vom reuşi să le rezolvăm. Pur şi simplu, s-ar crea o inegalitate şi anume în cazul celor care trăiesc în străinătate ar exista o facilitare a votului, în timp ce cei din ţară n-ar avea o astfel de facilitate”, spunea Marko Bela. 

Întrebat ce soluţii vede pentru românii din străinătate, senatorul UDMR a răspuns: “Cât mai multe centre de vot, cât mai multe puncte, unde cei care trăiesc în diasporă să aibă posibilitatea să voteze”.

Marko Bela mai puncta faptul că există “reţineri foarte serioase faţă de ideea votului prin corespondenţă”. 

“Bineînţeles că vom ajunge la o concluzie când vom vedea proiectul, nu cred că cineva poate să respingă aşa ceva, fără să vadă textul, dar repet, avem reţineri foarte serioase faţă de ideea votului prin corespondenţă şi nu cred că am putea să votăm o astfel de lege, mai ales dacă se impune textul fără dezbateri serioase”, mai spunea senatorul UDMR.

Știre în curs de actualizare.

REALITATEA.NET – Stiri – POLITICĂ

Mergi Sus