Stiri de ultima ora
Acasa / Life Style / BREAKING NEWS: Sistemul de carduri de sănătate este blocat, vineri dimineață. Probleme pentru doctori și pacienți

BREAKING NEWS: Sistemul de carduri de sănătate este blocat, vineri dimineață. Probleme pentru doctori și pacienți

Sistemul electronic al cardului de sănătate s-a blocat vineri dimineață pentru mai multe ore, începând cu ora 7. Medicii spun că, deocamdată, pacienții trebuie să mai aștepte sau să fie reprogramați. Excepție fac copii și urgențele.

“Avem informații de la colegii din toate județele că nu funcționează validarea cardului. Eroarea constă într-un mesaj care anunță: card invalid”, a declarat la Realitatea TV Sandra Alexiu, Vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei.

“Chestiunea este la nivel național. Se lucrează la remediere, dar asta se întâmplă de mai bine de o oră și jumătate. Au fost și alte erori și alte blocaje, dar de la 1 septembrie nu au mai fost”, a mai spus Alexiu. 

Rodica Tănăsescu, preşedintele Societății Naționale de Medicina Familiei, a explicat pentru Realitatea TV că deţine informaţii din toate judeţele că sistemul nu blochează validarea cardului de sănătate. “Apare card inactiv”, a spus acesta, adăugând că acest lucru se întâmplă şi la spitale sau la alte instituţii, însă nu poate confirma.

“Am văzut că se discută pe forumuri. Este o problemă la nivel naţional. Ni se spune că se lucrează la remediere”, a mai afirmat Rodica Tănăsescu.

Reprezentantul medicilor de familie a precizat că au mai fost erori, dar nu aşa de grave ca aceasta. “Probleme este că nu putem consulta pacienţii”, a continuat aceasta.

Cardul de sănătate a devenit obligatoriu de la 1 septembrie, cu toate că aproximativ 300.000 încă nu au intrat în posesia documentului prin care se validează serviciile medicale.

Cardul de sănătate se eliberează automat pentru cetăţeni la împlinirea vârstei de 18 ani sau la dobândirea calităţii de asigurat.

Furnizorii de servici medicale trebuie să verifice calitatea de asigurat şi situaţia cardului de sănătate pe site-ul CNAS.

Asiguraţii care au pierdut sau deteriorat cardul trebuie să meargă la casa de asigurări să depună o cerere pentru eliberarea unui duplicat şi să plătească 15,5 lei. Duplicatul va fi primit de asigurat tot prin Poştă.

REALITATEA.NET – Stiri – SĂNĂTATE

Mergi Sus