Stiri de ultima ora
Acasa / Politica / Băsescu, după demiterea Guvernului de la Chișinău: Moldova are acum trei alternative

Băsescu, după demiterea Guvernului de la Chișinău: Moldova are acum trei alternative


Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, joi, că Republica Moldova are trei alternative, respectiv Uniunea Europeană, România sau Rusia, după ce Guvernul de la Chișinău, condus de Valeriu Streleț (PLDM), a fost demis prin moțiune de cenzură.

“Pentru Republica Moldova există acum trei alternative: Uniunea Europeană să dea un semnal că Moldova are șanse reale de a deveni membră, ceea ce ar fi o gură de oxigen pentru coaliția pro-europeană de la Chișinău. A doua alternativă este unirea cu România, iar cea de-a treia este soluția lui Vladimir Putin, un Guvern pro-moscovit, ceea ce implică riscuri foarte mari pentru securitatea României”, a spus Traian Băsescu, în cadrul conferinței “Think Political Risk”, potrivit Ziare.com.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a luat notă de demiterea Guvernului Moldovei și a subliniat că este necesară “formarea grabnică a unui Guvern stabil”.

„Am luat notă de votul din Parlamentul Republicii Moldova, prin care a fost aprobată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului.

Republica Moldova traversează în prezent o perioadă dificilă pentru perspectiva agendei de reforme, pentru consolidarea parcursului european și, mai ales, pentru stabilitatea sa de ansamblu. Este esențial ca forțele politice să acționeze cu maturitate și responsabilitate, în conformitate cu așteptările cetățenilor, așa cum au fost exprimate la alegerile legislative din 30 noiembrie 2014.

Parcursul european al Republicii Moldova trebuie să continue. La fel, trebuie continuate eforturile de reformă, de consolidare a instituțiilor statului de drept, de soluționare a problemelor socio-economice ale actualității.

Din această perspectivă, este necesară formarea grabnică a unui guvern stabil și deplin angajat să acționeze cu energie în toate aceste direcții.

România își reafirmă determinarea de a acorda Republicii Moldova întregul său sprijin în acest sens”, a spus Klaus Iohannis.


Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM) a anunțat, vineri, după demiterea Guvernului Streleț de către Parlamentul de la Chișinău, că acordul de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană (AIE) poate fi considerat reziliat. În același timp, Partidul Democrat (PDM) intenționează să demareze, vineri, negocieri în vederea constituirii unei noi majorități pro-europene, liberalii și parlamentarii neafiliați răspunzând favorabil la acest apel, informează Radio Chișinău.

REALITATEA.NET – Stiri – POLITICĂ

Mergi Sus