Stiri de ultima ora
Acasa / Business / APMGR salută aprobarea taxei clawback diferenţiată de către Comisia pentru Sănătate

APMGR salută aprobarea taxei clawback diferenţiată de către Comisia pentru Sănătate

medicament.jpg

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, salută decizia de marți a Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaților de a adopta proiectul legislativ de introducere a unui calcul diferențiat al taxei clawback pentru medicamentele generice.

Votul răspunde cererilor repetate ale producătorilor, dar și ale pacienților, de eliminare a politicilor fiscale abuzive din domeniul farmaceutic și de repunere a sistemului de sănătate din România pe baze sustenabile, în acord cu recomandările Comisiei Europene.

“Este o decizie care vine în acord cu nevoile pacienților și cu cele ale producătorilor de medicamente care contribuie cu adevărat la dezvoltarea economică a României”, a declarat Dragoș Damian, Președintele APMGR. 

APMGR consideră că o astfel de măsură va opri dispariția medicamentelor ieftine de pe piață, în condițiile în care peste 1.300 de astfel de medicamente au fost eliminate din România în ultimii trei ani, ceea ce a privat mulți pacienți de tratamente salvatoare de vieți.

Conform calculelor APMGR, alte 1.200 de medicamente de calitate și cu costuri accesibile ar fi urmat să treacă sub pragul rentabilității în următorul an, în condițiile menținerii taxei clawback în formă actuală.

Implementarea imediată a unui calcul diferențiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proporții de maxim 65% în calculul variabilei ‘p’ din formula clawback, va corela sarcina fiscală cu politica de prețuri în domeniul medicamentelor.

Măsura a fost deja agreată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătăţii şi acceptată atât de Ministerul de Finanţe, cât şi de către organismele financiare internaţionale, ca fiind neutră din punct de vedere bugetar.

“Aşteptăm cu încredere și decizia Comisiei de Buget, Finanțe și Bănci, precum și votul din plenul Camerei Deputaților, dar nu avem îndoieli că acestea vor fi favorabile proiectului, având în vedere că adoptarea acestei măsuri nu aduce niciun cost la bugetul de stat, în timp ce beneficiile pentru pacienți sunt enorme”, a mai declarat Damian.

DailyBusiness.ro

Mergi Sus