Acasa / Politica / Vasile Dâncu, despre alegerile din PSD: “Bătălia s-a dat, de fapt, la stabilirea interimarului”

Vasile Dâncu, despre alegerile din PSD: “Bătălia s-a dat, de fapt, la stabilirea interimarului”

Într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, în cadrul emisiunii “Realitatea românescă”, moderată de Octavian Hoandră, profesorul sociolog Vasile Dâncu a afirmat că aceste alegeri reprezintă, de fapt, “un prim diagnostic al PSD-ului”.

“Bătălia s-a dat, de fapt, la stabilirea interimarului. Acolo, reprezentanţii organizaţiilor au votat şi Liviu Dragnea a câştigat. Practic, congresul, ca să fim foarte sinceri, va alege echipa, va arăta dacă Dragnea are forţa să aducă o echipă tânără şi nouă, deci este o încercare pentru el. Dar congresul mai degrabă va valida ceea ce s-a ales atunci. Atunci s-a dat adevărata bătălie pentru alegeri”, a explicat el.

În opinia lui Dâncu, prezenţa la votul de duminică va arăta care sunt “slăbiciunile” partidului şi cine este cu adevărat interesat de politică.

“În primul rând este un prim diagnostic al PSD-ului. Dragnea sau cine va fi preşedinte va trebui să ştie pe cine se bazează. Cu siguranţă că nu vor fi toţi membrii de partid la vot, cu sigurnaţă că se vor vedea zone de slăbiciune, iar asta interesează. Faptul că Liviu Dragnea a asociat şi un chestionar, să zicem aşa, acestui proiect, în care sunt întrebaţi oamenii din comunitate, va permite să vadă ce tip de inserţii au pesediştii în comunităţile lor: sunt respectaţi, nu sunt respectaţi, au şanse să mai fie votaţi sau ce le cer oamenii pesediştilor”, a explicat el.

Întrebat de ce s-au mai organizat aceste alegeri în contextul în care există un candidat unic – Liviu Dragnea -, sociologul a precizat că “aşa scrie în statut”.

“Într-adevăr, este un singur candidat, dar ideea asta cu un singur candidat nu putea s-o schimbe Liviu Dragnea – ideea cu alegeri generale… Nu putea s-o schimbe Liviu Dragnea, pentru că era în statut; trebuiau făcute alegerile acestea generale. Sunt şi avantaje ale acestor alegeri generale. (…) Nu se putea face altceva, pentru că asta scrie în statul. A scris-o asta Victor Ponta. Este propunerea lui. A pus el asta în statutul care s-a aprobat la congresul trecut. De aceea, nu avea nicio şansă Liviu Dragnea să schimbe asta, pentru că s-ar fi zis că ocoleşte şi nu era statutar”, a spus el.

Referitor la prezenţa la vot, Vasile Dâncu a spus că “dacă vin 50% dintre membri şi arată că sunt membri militanţi, este un lucru foarte bun”: “Nu zic 100%… Nu cred că vor fi nici 80%, dar sper să fie un procent de peste 50% prezenţă. Pentru că partidul îşi poate face un plan foarte sigur: cei care vin la vot sunt cei care sunt interesaţi de politică cu adevărat şi sunt militanţii. Ceilalţi vor deveni susţinători, simpatizanţi.”

REALITATEA.NET – Stiri – POLITICĂ

Mergi Sus