Acasa / Actualitate Intern / Pericolul la care te expui atunci când pornești aerul condiţionat din mașină

Pericolul la care te expui atunci când pornești aerul condiţionat din mașină


Când te urci în mașină și pornești motorul, pornești și aerul condiționat, fără a te gândi la pericolul la care te expui. Iată de ce te poți îmbolnăvi!


Atunci când îți lași mașina afară, o lași desigur cu geamurile închise, ceea ce duce la acumularea benzenului în interior. Astfel, se poate acumula o cantitate de 400 – 800 de miligrame de benzen. De asemenea, la temperaturi mai mari de 16 grade Celsius, nivelul de benzen poate atinge şi 4.000 mg, de 40 de ori nivelul permis de benzen.

Oamenii inhalează benzenul acumulat în maşină, o substanţă cancerigenă care afectează rinichii, ficatul şi ţesutul osos. Mai mult, conform descopera.ro, organismul depune eforturi însemnate pentru a elimina substanţa.

De obicei, manualele instruiesc şoferul să deschidă geamurile înainte de pornirea aerului condiţionat, dar nu explică şi de ce.

Explicaţia este aceea că, înainte ca aerul condiţionat să sufle aer rece, elimină o cantitate de aer cald, alături de benzen. Aşadar, alături de benzenul deja existent, se mai adaugă şi cel eliminat de aerul condiţionat.

În concluzie, pentru a evita această problemă, înainte de a face orice este recomandat să ții ușile sau geamurile deschise, chiar dacă nu simți niciun miros specific. Chiar și după pornirea motorului, geamurile trebuie să fie deschise pentru câteva minute.

Preluare realitatea.net

Mergi Sus