Acasa / Actualitate International / Patriarhia de la Constantinopol recunoaşte Biserica Ortodoxă din Ucraina, independentă de Moscova

Patriarhia de la Constantinopol recunoaşte Biserica Ortodoxă din Ucraina, independentă de MoscovaUcraina are două biserici ortodoxe disidente față de Patriarhia Moscovei, între care cea a Patriarhiei Kievului.

Însă acestea nu erau recunoscute de nicio altă biserică ortodoxă din lume. Biserica dependentă de Patriarhatul Moscovei este cea mai importantă comunitate religioasă din Ucraina, ca număr de parohii, dar un număr în creștere de ucraineni se declară fideli Patriarhatului Kievului.

Potrivit unui sondaj din 2015, 44% dintre ucraineni se identifică drept credincioși ai Patriarhiei Kievului și doar 21% ai bisericii subordonate Patriarhiei Moscovei.

Adeseori tensionate, relațiile dintre cele două biserici au fost exacerbate odată cu criza ruso-ucraineană marcată de anexarea Crimeei de către Rusia în martie 2014 și urmată apoi de conflictul din estul separatist pro-rus al Ucrainei, soldat cu peste 10.000 de morți.

Revenim cu mai multe detalii. 

Mergi Sus