Stiri de ultima ora
Acasa / Actualitate Intern / Interviu cu interpreta de muzică populară Mădălina Sabou-”Bădița ce-i ca și-un scai” este melodia de debut în muzica populară a interpretei Mădălina Sabou- Lansarea melodiei “Bădița ce-i ca și-un scai” a avut loc recent, la sfârșitul lunii septembrie a anului acesta, 2020- Videoclipul melodiei “Bădița ce-i ca și-un scai” a interpretei Mădălina Sabou a fost filmat în județul Sălaj, “Casa Veche” din satul Marin (INTERVIU EXCLUSIV ZIARUL ȘTIRI MONDENE- GALERIE FOTO)

Interviu cu interpreta de muzică populară Mădălina Sabou-”Bădița ce-i ca și-un scai” este melodia de debut în muzica populară a interpretei Mădălina Sabou- Lansarea melodiei “Bădița ce-i ca și-un scai” a avut loc recent, la sfârșitul lunii septembrie a anului acesta, 2020- Videoclipul melodiei “Bădița ce-i ca și-un scai” a interpretei Mădălina Sabou a fost filmat în județul Sălaj, “Casa Veche” din satul Marin (INTERVIU EXCLUSIV ZIARUL ȘTIRI MONDENE- GALERIE FOTO)

“Bădița ce-i ca și-un scai” este melodia de debut în muzica populară a interpretei Mădălina Sabou. Lansarea melodiei “Bădița ce-i ca și-un scai” a avut loc recent, la sfârșitul lunii septembrie a anului acesta, 2020(26 septembrie 2020). Melodia “Bădița ce-i ca și-un scai” a fost înregistrată la studio-ul maestrului Săndel Filip din Cluj-Napoca. Videoclipul melodiei “Bădița ce-i ca și-un scai” a interpretei Mădălina Sabou a fost filmat în județul Sălaj,“Casa Veche” din satul Marin, de filmarea clipului s-a ocupat Patricia Marina Tomas, o tânără foarte talentată, tot ea a realizat scenariul și regia. La filmări au participat Rada Torje Marius- care a jucat rolul bădiței buclucaș, Lung Sanda, Tuns Diana, Hulujan Lorena, Hulujan Petruța- frumoasele mândruțe curtate de bădiță, doamna Maxim Ana- rolul mamei nemulțumite de viitorul ginere, pe care îl consideră nepotrivit pentru fiica sa. La realizarea videoclipului a mai participat și Valer Simion Cosma. Povestea melodiei “Bădița ce-i ca și-un scai” este una foarte frumoasă, mesajul cântecului este acela de a da frâu liber sentimentelor. Versurile melodiei “Bădița ce-i ca și-un scai” sunt scrise chiar de interpreta de muzică populară Mădălina Sabou, iar linia melodică este făcută de domnul GĂVRILĂ DANCIU. Versurile melodiei “Bădița ce-i ca și-un scai” sunt scrise chiar de mine, inspirată fiind de realitatea contemporană pe care am încercat să o trec prin filtrul autenticului, al ’’vremurilor apuse’’. Versurile reflectă povestea unui bădiță care le ’’vinde gogoși’’(în cazul nostru, mere), mai multor mândruțe și a unei tinere care în pofida părerilor venite din exterior, ajunge să-l aleagă pe același bădiță, care da cochetează și cu alte mândruțe, dar vorba aceea: ’’În dragoste și în război, totul e permis’’ afirmă interpreta Mădălina Sabou pentru ZIARUL ȘTIRI MONDENE. ❤❤❤❤❤

Interpreta de muzică populară Mădălina Sabou s-a născut la data de 7 decembrie 1999, localitatea Chieșd, județul Sălaj. La Chieșd Mădălina Sabou a avut o copilărie foarte frumoasă, marcată de experiențe la fel de frumoase, a crescut/copilărit alături de părinți, de frate și de cele două surori. Interpreta Mădălina Sabou reprezintă cu drag și mare mândrie zona etnofolclorică a Sălajului, localitatea Chieșd, de mică a iubit muzica tradițională. Talentul muzical l-a moștenit de la mătușile ei de pe linie maternă, și ele sunt iubitoare ale folclorului.“ Iubesc atât de mult folclorul, pentru că este cel care redă în cel mai frumos mod trăirile omului, realitatea românului autentic. Majoritatea costumelor pe care le am sunt vechi de peste 100 de ani, specifice satului din care provin: “Chieșd”. Melodia ’’Mama” a fost prima piesă cântată de Mădălina Sabou pe o scenă, o melodie de muzică ușoară din repertoriul regretatei artiste Mădălina Manole. De-a lungul timpului interpreta Mădălina Sabou a participat la numeroase evenimente: zile de orașe sau comune, spectacole organizate de Școala Populară de Arte ‘’Tudor Jarda’’Cluj-Napoca, la care a întâlnit nume mari ale folclorului sălăjean precum: Sava Negrean Brudașcu, Ileana Domuța Mastan. Mădălina Sabou a cântat/cântă și la petreceri private, nunți, botezuri. În anul 2017 Mădălina Sabou a participat la festivalul-concurs de interpretare a cântecului popular ‘’Mândru Cântec Sălăjean’’, Ediția a- X-a, anul acesta, 2020, la Festivalul Național ‘’Popas de cântec și joc’’ Ediția I-Târgu Jiu, Premiu II. Mădălina Sabou a absolvit Liceul Pedagogic “Gheorghe Șincai”, specializarea filologie, 2019. Tot în același an, 2019, Mădălina Sabou a fost admisă la Școala Populară de Arte ‘’Tudor Jarda’’ Cluj, la clasa de cânt popular condusă de către domnul profesor SECHEI DORU. În prezent Mădălina Sabou este studentă în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației la specializarea Psihopedagogie specială. ❤❤

De asemenea activează ca și voluntar în cadrul Biroului pentru Studenți cu Dizabilități UBB-BSD/CATA.”Am început să studiez canto popular alături de domnul profesor, DOREL CIOBANU, pe care îl respect din toată inima și căruia îi datorez mare parte din ceea ce cunosc până în momentul de față pe plan muzical.” În viitorul apropiat interpreta Mădălina Sabou va înregistra, lansa noi piese, aceasta promite multe surprize pentru cei care o urmăresc, o îndrăgesc, iubesc. Pentru a o cunoaște și mai bine pe interpreta de muzică populară Mădălina Sabou vă invităm să citiţi mai jos interviul cu aceasta. FELICITĂRI și mult succes Mădălina Sabou în activitatea muzicală!!❤❤❤❤❤❤

Reporter: – Care este povestea melodiei “Bădița ce-i ca și-un scai”? Ce mesaj trasmite această melodie? De cine a fost compus textul și linia melodică? De unde te-ai inspirat pentru a face melodia “Bădița ce-i ca și-un scai”? Când ai înregistrat-o? Mădălina Sabou: - Povestea melodiei ’’Bădița ce-i ca și-un scai’’ este una des întâlnită în viața tinerilor, cât se poate de actuală și autentică totodată. Mesajul subliminal al acestui cântec aste acela de a da frâu liber sentimentelor și de a lăsa la o parte de data aceasta, vocea rațiunii sau părerile venite din exterior. Versurile sunt scrise chiar de mine, inspirată fiind de realitatea contemporană pe care am încercat să o trec prin filtrul autenticului, al ’’vremurilor apuse’’ (în ghilimele pentru că, indiferent cât de clișeic ar suna asta: folclorul nu apune niciodată!). Versurile reflectă povestea unui bădiță care le ’’vinde gogoși’’(în cazul nostru, mere), mai multor mândruțe și a unei tinere care în pofida părerilor venite din exterior, ajunge să-l aleagă pe același bădiță, care da cochetează și cu alte mândruțe, dar vorba aceea: ’’În dragoste și în război, totul e permis’’. Linia melodică, este creația domnului GĂVRILĂ DANCIU, un om cum rar mai întâlnești în zilele noastre. Pe partea muzicală, cred că este în zadar să mai spun ceva. Experiența pe care o are în spate, spune tot . Acest lucru nu era posibil fără îndrumarea domnului profesor SECHEI DORU, care este printre acei oameni care face diferența, căutând mai presus de orice, calitatea atunci când vine vorba de muzică. 

                      ( FOTO: Mădălina Sabou la un spectacol dedicat Zilei Naționale a României: “Moldova, Muntenia, Transilvania’’ la Școala de Arte Cluj)

Cântecul a fost înregistrat de curând, în prima zi a acestei luni, în Cluj-Napoca la studio-ul maestrului Săndel Filip. - Unde ai filmat videoclipul melodiei “Bădița ce-i ca și-un scai”? Ce cadre au fost alese pentru acest videoclip? Cu cine ai participat la filmări? De filmarea videoclipului cine s-a ocupat? Videoclipul cântecului a fost filmat la “Casa Veche” din satul Marin, județul Sălaj de o tânără foarte talentată pe care am întâlnit-o de curând, însă pe care o umăresc de multă vreme și sunt mai mult decât încântată de tot ceea ce face, mai ales pe partea aceasta a păstrării autenticului: Patricia Marina Tomas. Tot ea a realizat scenariul și regia. La filmări am participat alături de Rada Torje Marius, care a jucat rolul bădiței buclucaș, care m-a făcut să-mi iau lumea-n cap, vorba cântecului. Frumoasele mândruțe curtate de același bădiță sunt: Lung Sanda, Tuns Diana, Hulujan Lorena, Hulujan Petruța. Doamna Maxim Ana, a intrat în rolul mamei nemulțumite de viitorul ginere, pe care îl consideră nepotrivit pentru fiica sa. La realizarea videoclipului, am primit o mână de ajutor și din partea tânărului Valer Simion Cosma.- Când a avut loc lansarea melodiei “Bădița ce-i ca și-un scai”? “Bădița ce-i ca și-un scai” este melodia ta de debut în muzica populară? Pe lângă această melodie mai ai înregistrate și alte piese, la care pe viitor vrei să le faci un videoclip? De cât timp cânți, cine te-a îndrumat spre muzica populară? Care a fost prima melodie cântată de tine pe o scenă? Lansarea melodiei “Bădița ce-i ca și-un scai”, a avut loc în data de 26 septembrie 2020 și este totodată melodia care marchează oficial începutul meu de drum în muzica populară. 

                   (FOTO: Fotografii de la filmarea cântecului ‘’Bădița ce-i ca și-un scai’’, la “Casa Veche” din Marin, Sălaj)

Un drum, pe care pentru a putea rămâne este nevoie de mult suport financiar, moral, multă ambiție, seriozitate, dar asta nu îmi umbrește entuziasmul, ba mai mult, mă face să-mi doresc și mai tare să fac asta, muzica și să dau tot ce am mai bun pentru a-mi atinge țelul, de a ajunge și de a-i bucura cu proiectele mele pe cei care mă urmăresc și mă apreciază. Da, mai am și alte piese scrise și înregistrate, la care plănuiesc să le realizez și videoclipuri. În perioada stării de urgență, pentru prima dată de altfel, am scris mai multe versuri, printre care și versurile acestui cântec. Cânt încă din copilărie, însă am început să studiez în adevăratul sens al cuvântului, muzica, când eram în clasa a IX-a.

Am fost îndrumată spre muzica populară de cadrele didactice de la Școala Gimnazială nr. 1 Chieșd, care au marcat pe parcurs evoluția mea (care continuă pentru că mai am, nu multe, ci foarte multe lucruri de învățat). Profesorii de acolo mi-au remarcat talentul și au crezut în mine și în potențialul meu : -CRIȘAN DAN (a fost practic primul care m-a remarcat și m-a îndrumat să-mi ’’înmulțesc talanții’’ să îl citez pe dânsul)- domnul diriginte, actual director: ANTON CLAUDIU, doamnele profesoare: BOLOȘ ANI, CRIȘAN MARIANA, domnul învățător: MUREȘAN GHEORGHE, doamnele învățătoare: BĂBȚAN GABRIELA, ARDELEAN IOANA, IRIMEȘ AURICA, doamna educatoare: MESEȘAN IOANA.

Prima melodie pe care am cântat-o pe o scenă cred că a fost, dacă nu mă înșel, o melodie de muzică ușoară: ’’Mama’’ din repertoriul regretatei Mădălina Manole.- Ai moștenit acest talent muzical de la cineva din familie? De ce iubești așa de mult muzica populară? Despre portul tău popular ce poți să îmi spui? Ce zonă etnografică reprezinți? Cum a fost perioada copilăriei tale, unde ai crescut? Talentul l-am moștenit de la mătușile mele de pe linie maternă, care deși nu au fost cunoscute în acest domeniu, au fost și sunt iubitoare ale folclorului.

Iubesc atât de mult folclorul, pentru că este cel care redă în cel mai frumos mod trăirile omului, realitatea românului autentic. Cât despre portul popular… De fiecare dată, sunt foarte atentă la ceea ce înseamnă autenticitatea portului popular, a costumelor populare pe care le îmbrac. Majoritatea costumelor sunt vechi de peste 100 de ani, specifice satului din care provin: “Chieșd”. Reprezint cu drag și mare mândrie, zona etnofolclorică a Sălajului, mai exact: localitatea Chieșd. Perioada copilăriei mele a fost una foarte frumoasă, marcată de experiențe la fel de frumoase. Am crescut la țară, în mijlocul naturii, în localitatea Chieșd, județul Sălaj, alături de părinții mei, de fratele meu și cele două surori.- De când cânți, ce artiști ai întâlnit de-a lungul timpului? Poți să îmi dai câteva nume? La ce evenimente ai cântat de când ești interpretă?

Ai participat la concursuri, festivaluri, dacă da, care a fost cel mai frumos eveniment unde ai cântat? Ai obținut și premii? Faci parte din vreo formație sau te-ai gândit să îți înființezi o proprie formație pentru nunți, botezuri, petreceri? De-a lungul timpului am întâlnit nume mari ale folclorului sălăjean: Sava Negrean Brudașcu, Ileana Domuța Mastan. Am participat la evenimente precum zile ale unor orașe sau comune, spectacole organizate de Școala Populară de Arte ‘’Tudor Jarda’’ Cluj-Napoca, cât și la petreceri private, nunți, botezuri. În anul 2017 am participat la festivalul-concurs de interpretare a cântecului popular ‘’Mândru Cântec Sălăjean’’, Ediția a- X-a, iar anul acesta am participat la Festivalul Național ‘’Popas de cântec și joc’’ Ediția I-Târgu Jiu, la care am obținut Premiul II. Cel mai frumos eveniment la care am cântat a fost spectacolul organizat de Școala Populară de Arte Cluj, cu ocazia Zilei Principatelor Române, la Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj. Momentan, nu fac parte din vreo formație, însă în viitor, dacă lucrurile decurg conform așteptărilor mele, mi-aș dori să-mi înființez o formație, alături de care să cânt la diverse evenimente. - Ce proiecte mai ai pentru viitorul apropiat? Te gândești să înregistrezi, lansezi noi piese? Care ar fi tematica lor? 

Plănuiesc să lansez noi proiecte, noi cântece ale căror tematici să poată reflecta trăirile oamenilor, piese în care să se regăsească cei care mă ascultă. Textele vor avea o oarecare măsură de umor, pentru că vreau ca muzica să fie o cale prin care să-i bucur pe ceilalți. - La emisiuni de folclor la TV ai participat? Recent ai cântat undeva? În timpul liber ce îți place să faci, cum se împacă viața personală cu cea artistică?Cum reușești să te menții în formă, să fii și acasă și pe scenă?Deocamdată nu am bifat nicio emisiune TV, însă am primit mai multe invitații pe care o să le accept. Recent am cântat la un eveniment în familie, iar în timpul liber îmi place să citesc, să călătoresc, să petrec timp cu cei dragi, să fac sport.Viața personală și cea artistică se împac foarte bine, momentan. Cred că este valoros să știi cum să gestionezi situația, pentru a nu neglija niciun aspect.- Cu ce te mai ocupi pe lângă muzică? Studiile muzicale unde le-ai făcut?Cum te văd prietenii, cei care te cunosc, ce spun despre tine?Pe lângă muzică, sunt studentă în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației la specializarea Psihopedagogie specială. De asemenea activez ca și voluntar în cadrul Biroului pentru Studenți cu Dizabilități UBB-BSD/CATA. Am început să studiez canto popular alături de domnul profesor, DOREL CIOBANU, pe care îl respect din toată inima și căruia îi datorez mare parte din ceea ce cunosc până în momentul de față pe plan muzical. În anul 2019 am fost admisă la Școala Populară de Arte ‘’Tudor Jarda’’Cluj, la clasa de canto popular, condusă de către domnul profesor SECHEI DORU, căruia vreau să-i mulțumesc pe această cale pentru tot sprijinul acordat! De asemenea, vreau să mulțumesc personalului Școlii de Arte: domnului director: Moldovan Marius, domnului profesor Indrei Sorin Robert, membrilor Tarafului ‘’Vatră de dor’’ și tuturor celor care fac parte din această instituție de succes și de la care am învățat și învăț multe aspecte care țin de tot ceea ce înseamnă muzica populară! Prietenii, cei care mă cunosc, mă descriu ca fiind o persoană ambițioasă, inteligentă, cu simțul umorului, care aduce zâmbetul pe fețele celorlalți și care dacă își propune ceva, muncește până când: OBȚINE!

- Ai un interpret preferat, favorit pe care îl apreciezi?Apeciez majoritatea interpreților de muzică populară, pentru că până la urmă există ceva care ne unește: dragostea pentru folclor.

Însă, două nume mari ale cântecului popular sălăjean, două interprete de excepție, din punctul meu de vedere, despre care pot afirma că sunt preferatele mele, sunt: Sava Negrean Brudașcu și Ileana Domuța Mastan. -Cum reușeșți să-ți stăpânești emoțiile pe scenă? Care este secretul?Secretul este acela că ador ceea ce fac, ador să cânt pentru oameni, să le văd reacțiile, să văd că se bucură și că trăiesc alături de mine acel moment. Toate aceste aspecte-mi acaparează emoțiile sau mai bine zis mi le transpune într-unele constructive. Pănă la urmă e firesc să ai emoții, pentru că pot fi o grămadă de factori care intervin. - Ce tradiții ce obiceiuri sunt de sărbători în localitatea ta natală?Tradiții care încă se păstrează în localitatea mea natală sunt mersul la colindat în Ajunul Crăciunului și cu sorcova în Ajun de Anul Nou.

(FOTO: Mădălina Sabou la spectacolul de la Târgul de Crăciun, Cluj 2019, din Piața Unirii)

De altfel, pentru mine aceste două obiceiuri sunt preferatele mele. Pentru că de fiecare dată când îi primesc pe copiii care vin la colindat, îmi amintesc de perioada copilăriei mele, când sărbătorile de iarnă erau cele mai așteptate de mine și de către fratele meu cu care mergeam în fiecare an la colindat.- Ce mesaj ai pentru publicul care te iubește, îndrăgește, unde pot să te urmărească?Ai un canal de YouTube oficial?

                (FOTO: Mădălina Sabou la spectacolul ’’Seară de iarnă’’, Ediția a VIII-a, organizat de Școala de Arte Cluj-Napoca)

Tuturor celor care mă urmăresc, apreciază și îndrăgesc, vreau să le mulțumesc din suflet pentru toată încrederea acordată, pentru toate aprecierile și pentru toate mesajele pe care mi le-au transmis cu ocazia lansării primului meu videoclip! Le sunt profund recunoscătoare și promit să aduc în fața lor proiecte de calitate și să îi fac să fie mândri de mine. Îi invit să mă urmărească în continuare, iar pe cei care nu au ascultat încă noul meu cântec, îi invit să o facă pe canalul meu de YouTube: Mădălina Sabou https://www.youtube.com/channel/UCk0WSrWpbUX9od63qRE-L-g?view_as=subscriber. De asemenea mă pot urmări și pe rețelele de socializare, Facebook și Instagram: Mădălina Sabou. Pe aceste rețele mă pot contacta și pentru evenimente, colaborări, sau la adresa de mail: md.sabou@yahoo.com.- Vă mulțumesc frumos pentru timpul acordat!!

                     (FOTO: Fotografii din cadrul spectacolului organizat de Școala Populară de Arte “Tudor Jarda’’ Cluj – Napoca, cu ocazia inaugurării secției externe Țesut-Cusut, Călățele)

Pentru a asculta melodia ei vă invităm să accesați linkurile de mai de mai jos: MĂDĂLINA SABOU-Bădița ce-i ca și-un scai – YouTube(VIDEO). Pentru a fi la curent cu noutățile muzicale ale interpretei de muzică populară Mădălina Sabou vă invităm să urmăriţi pagina ei de Facebook, YouTube și Instagram accesând linkurile de mai jos: https://www.facebook.com/madalina.sabou.10,

https://www.youtube.com/channel/UCk0WSrWpbUX9od63qRE-L-g?view_as=subscriber, https://www.instagram.com/madalina_sabou/?fbclid=IwAR0E6r7FW-PdZ_ioLQKkgz3KwzeEch4LgLo_K2eiZ_ovZ3r3r2T5TZSpcf8  (Pagini oficiale). ❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

Vasile VLAD

Mergi Sus