Acasa / Actualitate International / Haos în Marea Britanie. Parlamentarii votează pentru amânarea Brexitului. Un nou referendum?

Haos în Marea Britanie. Parlamentarii votează pentru amânarea Brexitului. Un nou referendum?


Vot în Camera Comunelor
Vot în Camera Comunelor

Parlamentarii britanici vor vota pentru prima dată, joi, asupra posibilității declanșării unui al doilea referendum, ultimul act al aventurii Brexit, care i-a buimăcit att pe alegătorii britanici, cât și pe cei europeni.


Un amendament care stipulează organizarea unui al doilea referendum, în contextul eșecului acordului pentru Brexit, va fi supus pentru prima dată votului parlamentarilor britanici, scrie The Guardian.

Amendamentul a fost depus de Sarah Wollaston, deputată care a părăsit Partidul Conservator pentru a se alătura grupului Independenților.

Amendamentul are șanse minime de a fi votat, dar vine să se adauge la lista de opțiuni care generează confuzie, cu două săptămâni înaintea datei la care Marea Britanie ar trebui să părăsească UE.

Săptămâna următoare, premierul Theresa May va încerca pentru a treia oară să obțină votul parlamentarilor pentru acordul încheiat cu UE.

May nu oferă nimic în plus, dar speră că situația incertă în care se află Marea Britanie ar putea să îi împingă pe mulți parlamentari să voteze pentru.

În acest sens, premierul i-a avertizat pe susținătorii Brexit-ului că eșecul acordului ar putea menține Marea Britanie în UE pentru o perioadă mai lungă.

Deocamdată, joi, parlamentarii vor mai vota o moțiune privind amânarea datei la care Marea Britanie va ieși din UE, stabilită acum pentru 29 martie. Asta după ce miercuri, Camera Comunelor a decis împotriva unui ”divorț” fără acord.

Ulterior, durata acestei amânări va fi clarificată, în funcție de concluzia celui de-al treila vot pe tema acordului obținut de Theresa May. 

În cazul în care acordul primește votul parlamentarilor, ieșirea din UE ar putea fi amânată până la finalul lunii iunie.

Un nou eșec al acordului ar însemna o întârziere mai mare, și implicit o participare a Marii Britanii la alegerile europarlamentare din luna mai.

Evident, orice amânare va avea nevoie de acordul statelor membre UE.

Mergi Sus