Acasa / Business / Greu de imaginat in urma cu cativa ani: Fluxul de investitii s-a inversat dinspre China catre SUA

Greu de imaginat in urma cu cativa ani: Fluxul de investitii s-a inversat dinspre China catre SUA

nichisoiu.jpg

Mihai Nichisoiu, Strategist Global Macro, Tradeville, constata ca are loc o inversare clara a fluxului de investitii straine directe dinspre China spre America, o tendinta dificil de imaginat chiar si in urma cu doar cativa ani.

Astfel, companiile chineze au investit in SUA suma-record de 6,4 miliarde dolari, in cadrul a 88 de tranzactii, in prima jumatate a acestui an. 

Analistul considera ca acest fenomen va continua si va sustine, pe termen lung, aprecierea dolarului in fata valutelor asiatice. 

Pe de alta parte, echilibrul din ultimele sase luni intre dolarul american si euro devine tot mai fragil si se va rupe, din nou in sensul deprecierii euro, pe fondul iesirii din “stand-by”a bancilor centrale din SUA si din Zona Euro, este de parere analistul.  

Deocamdata, investiiile straine directe ale Chinei in SUA sunt mai mici de 4% din cuantumul celor facute de catre Marea Britanie, Japonia, Germania si Canada. Baza de la care cresc investiile chineze este, asadar, foarte scazuta. Dar este in intregime credibil ca trendul cresterii sa continue.

Potrivit analistului, doi factori vor incuraja un asemenea flux:

1) atractivitatea tot mai mare a economiei americane vs. China/Asia de Sud-Est,
2) un proces tot mai clar conturat de internationalizare a sistemului financiar chinez.  

“Chiar si numai cu cativa ani in urma, ar fi fost dificil de imaginat ca fluxul banilor va fi dinspre China catre America. Dar asta se intampla deja. Fenomenul va continua, avand argumente structurale tot mai solide. Inca un bun motiv pentru a vedea aprecieri suplimentare pe termen mai lung ale dolarului american impotriva valutelor din Asia de Sud-Est”, mai spune analistul intr-un comentariu postat pe site-ul Tradeville.

DailyBusiness.ro

Mergi Sus