Acasa / Actualitate Intern / Gabriela Firea merge mai departe cu firmele primăriei după decizia instanței

Gabriela Firea merge mai departe cu firmele primăriei după decizia instanței


Gabriela Firea
Gabriela Firea

Gabriela Firea spune că va încerca să aducă în legalitate companiile municipale ale Primăriei București, după decizia finală a instanței.


Gabriela Firea vrea să meargă în Consiliul General pentru a aduce în legalitate companiile municipale ale Primăriei București. Reacția vine după ce instanța a decis definitiv că firmele au fost înființate cu încălcarea legii și trebuie desfiinţate.

Gabriela Firea a precizat, într-un comunicat, că intenția sa a fost aceea de a ”sparge monopolul celor câteva firme care de ani de zile căpușau bugetul Capitalei”.

”Societățile municipale din Holdingul „București, capitală europeană” au fost înființate cu bună credință și în deplină legalitate, conform prevederilor Legii 31/1991, din dorința de a oferi bucureștenilor servicii publice de bună calitate și mai ieftine, după un model care funcționează deja cu bune rezultate în multe capitale europene.

Intenția noastră a fost să spargem monopolul celor câteva firme care de ani de zile căpușau bugetul Capitalei. De altfel, rezultatele s-au văzut, în unele locuri, imediat. Este cazul managementului traficului în Capitală, unde compania municipală prestează servicii cu mult mai ieftine decât cele oferite în trecut de compania UTI. De exemplu, o licență de integrare a intersecțiilor în sistemul automat de management al traficului costa pe vremea UTI 50.000 de euro, iar în prezent, doar 2.000 de euro, de la același producător. Și exemplele pot continua. În 30 de ani s-au consolidat în București 20 de clădiri, în timp ce în doar un an, Compania Municipală de Consolidări lucrează în peste 100 de imobile, primele 4 dintre acestea urmând să fie finalizate în acest an, precum și 14 fațade. 

Instanța îngroapă companiile lui Firea 

Primarul General Gabriela Firea: „Țin foarte mult la acest model administrativ și sunt convinsă că bucureștenii vor avea doar de câștigat. De aceea, invit toate grupurile politice reprezentate în Consiliul General să ni se alăture în încercarea de a debloca această situație. Îi rog pe consilierii generali să încerce să acționeze dincolo de calculul politic pe termen scurt, și să vină cu propuneri constructive de care vom ține cont. Bucureștenii vor ști că interesele lor au fost puse mai presus de cele politice și electorale”.

Reiterăm faptul că interesul primordial al companiilor municipale nu este maximizarea profitului, ci oferirea de servicii de calitate cu costuri rezonabile. De menționat că profiturile realizate de companii se întorc la Municipalitate, putând fi folosite pentru alte proiecte necesare bucurestenilor.

Instanța de judecată a apreciat însă că decizia politică de înființare a acestor societăți, formalizată prin Hotărâri ale Consiliului General al Municipiului București, nu a fost luată în concordanță cu prevederile legii, respectiv cu două treimi din voturile consilierilor. Motivul pentru care aceste Hotărâri au fost validate doar cu majoritate simplă este acela că practic nu avea loc un transfer de patrimoniu către aceste societăți. De altfel, există nenumărate exemple în toată țara, de societăți comerciale ale primăriilor, care au fost înființate cu majoritate simplă.

În urma respingerii de către Curtea de Apel București a cererii de revizuire a deciziei de anulare a hotărârilor de consiliu prin care s-au înființat companiile municipale, ne exprimăm în continuare determinarea de a presta servicii și lucrări publice prin intermediul companiilor proprii și nu prin regii autonome bugetofage sau companii private interesate exclusiv de profitul propriu, așa că vom veni în fața Consiliului General cu proiecte care să pună în acord Hotărârile de înființare ale companiilor municipale cu decizia instanței, respectiv adoptarea acestora cu două treimi”, a precizat Gabriela Firea.

Curtea de Apel a respins recursului Primăriei anunță Consilierul general USR Roxana Wring. Decizia instanţei este definitivă. Gabriela Firea nu mai are de acum înainte absolut nicio scuză pentru a ține artificial în viață Companiile Municipale, a scris consilierul USR pe pagina de facebook.

Totodată și consilierul general PSD, Orlando Culea a postat un mesaj pe facebook prin care cere demararea imediată a procedurilor de desființare a tuturor companiilor înființate nelegal.

Mergi Sus