Acasa / Actualitate International / Franţa a deschis o anchetă împotriva regimului din Siria, pentru crime de război

Franţa a deschis o anchetă împotriva regimului din Siria, pentru crime de război

În urma unei semnalări din partea Quai d’Orsay, Parchetul din Paris a deschis pe 15 septembrie o anchetă preliminară pentru “crime de război”, a declarat o sursă apropiată dosarului, o informaţie confirmată de către o sursă diplomatică.

Ancheta se bazează pe mărturia lui “César”, un fost fotograf din cadrul poliţiei militare siriene, care a fugit din Siria în iulie 2013, luând cu el aproximativ 55.000 de fotografii în care apar corpuri torturate. “În faţa acestor crime, care afectează conştiinţa umană, acestei birocraţii a ororii, în faţa acestei negări a valorilor umanităţii, este responsabilitatea noastră să acţionăm împotriva impunităţii acestor asasini”, a declarat ministrul francez de Externe Laurent Fabius, potrivit site-ului 20minutes.fr, care citează AFP.

“Raportul César – mii de fotografii de nesuportat, autentificate de către numeroşi experţi, care arată cadavre torturate şi (ale unor oameni) morţi de foame în închisorile regimului expune cruzimea sistematică a regimului Bashar al-Assad”, a declarat Laurent Fabius, care se află la New York, la Adunarea Generală a ONU.

Secţia pentru genocid a Tribunalului de Mare Instanţă de la Paris se ocupă de dosar. Justiţia franceză este competentă să judece presupuşii vinovaţi ai acestor crime în cazul în care un francez sau un francez de origine siriană se află printre victime, ceea ce încearcă să afle jandarmii din cadrul Biroului central de luptă contra crimelor împoriva umanităţii, genocidelor şi altor crime de război (OCLCHGCG).

Quai d’Orsay a semnaat faptele procurorului Parisului în baza articolului 40 din Codul de Procedură Penală, care obligă orice autoritate publică să transmită justiţiei informaţii pe care le deţine, dacă are cunoştinţă de o crimă sau infracţiune, oricare ar fi ea. Într-o conferinţă de presă la Paris, în martie 2014, mai multe imagini de o cruzime de nesuportat, provenind dintr-un album adus de “César”, au fost proiectate la Institutul Lumii Arabe.

REALITATEA.NET – Stiri – EXTERN

Mergi Sus