Stiri de ultima ora
Acasa / Politica / Dan Vasile Mihale: Ponta și Bănicioiu, responsabili de o nouă posibilă vinere neagră

Dan Vasile Mihale: Ponta și Bănicioiu, responsabili de o nouă posibilă vinere neagră


Numărul 31 are nume! Cine e ultima persoană decedată neidentificată din clubul Colectiv
Numărul 31 are nume! Cine e ultima persoană decedată neidentificată din clubul Colectiv

Un editorial-apel pentru salvarea vieților victimelor de la Colectiv…

Au trecut șapte zile de la drama din clubul Colectiv, iar prioritatea clasei politice actuale este formarea unui nou guvern. Avem, desigur, nevoie de un nou guvern, dar nu asta este prioritatea zero a României. În aceste zile negre singura prioritate a României este salvarea vieților victimelor de la Colectiv. Situația este dramatică și responsabilii din sistem știu acest lucru. Nu se poate gestiona o urgență medicală de asemenea amploare cu dotările și capacitatea spitalelor din România, în acest moment. Medicii din România au fost, în acest caz nefericit, adevărați eroi. Au făcut tot ce se putea face într-un sistem bolnav, otrăvit de clasa politică ordinară care s-a succedat la guvernare în ultimii 25 de ani.

Lipsa de reacție a guvernului păstorit de inculpatul Victor Viorel Ponta, care a demisionat după cea mai gravă tragedie postdecembristă,  echivalează cu premeditarea. Ultima greșeală, poate cea mai gravă, a acestui ins este că nu a alocat în ultima ședință de guvern fondurile necesare pentru transportul supraviețuitorilor de la Colectiv în străinătate, unde aveau, cu siguranță, mai multe șanse de supraviețuire.

 Ponta și Bănicioiu au ucis speranța la viață a victimelor de la Colectiv. Prin responsabilii din sistem, fostul premier și actualul ministru al Sănătății știau că sunt oameni în stare critică sau la un pas de ea. Au avut destule informații care să le permită o decizie umană, rațională. Au știut că în situația în care nu vor cere  ajutor extern în mod răspicat, există riscul ca numărul victimelor să  crească considerabil în următoarele zile. Au știut că fiecare minut pe care îl pierd înseamnă vieți omenești. Ce au făcut acești oameni, dacă pot fi numiți oameni. Au refuzat sprijinul internațional cu o autosuficiență complice cu crima.

 Măcar acum, în ultimul ceas, nu ignorați apelul rațiunii. Nu irosiți ultimele șanse la viață ale răniților de la Colectiv! Cereți ministerelor sănătății din statele-membre sprijin pentru preluarea pacienților care pot fi transportați. Cereți ajutor uman și material pentru cei din țară. Cereți transfer, echipe de medici, echipament medical și redactați scrisori oficiale către spitalele cu secții specializate din Europa. Există, chiar în acest moment, clinici dispuse să ajute, care așteaptă să fie solicitate, pentru că nu li s-a înaintat nicio cerere în acest sens. Iar altele, foarte multe, nici nu știu de această dramă.

REALITATEA.NET – Stiri – POLITICĂ

Mergi Sus