Acasa / Actualitate International / Cum s-a folosit Gazprom de Estul Europei pentru a controla piaţa de gaze naturale

Cum s-a folosit Gazprom de Estul Europei pentru a controla piaţa de gaze naturaleOare este legitim ca interesele economice ale unei naţiuni să prevaleze în faţa proiectelor de integrare energetică propuse de Bruxelles? Va fi Estul Europei o afacere la mica înţelegere între Rusia şi Germania? În timp ce Occidentul se îngrămădea să-i aplice sancţiuni Rusiei după cazul Skripal, Germania îi acorda în linişte Gazpromului toate permisele necesare pentru a construi gazoductul Nord Stream 2 pe teritoriul său. Olanda (Shell), Austria (OMV) şi Franţa (Engie) sunt alte ţări interesate de realizarea proiectului, companiile menţionate investind bani grei în acest gazoduct.

Ruşii şi finlandezii nu împart doar nopţile albe, ci şi interese energetice comune. Iar Helsinki i-a acordat Gazpromului undă verde pentru a construi gazoductul prin apele Marii Baltice. Cine spunea că Nord Stream 2 este un motiv de a divide Europa?

Dar omitem cealaltă Europă, Estul, locul acela unde locuim noi şi unde Gazprom s-a folosit ani de zile de vulnerabilitatea energetică a unor state pentru a le usca de bani consumatorii casnici şi industriali.

De fapt, cam toată lumea a uitat de Estul Europei pentru că, nu-i aşa, Nord Stream 2 este doar o afacere ca oricare alta, nu are nicio legătură cu politica energetică a UE de a diversifica sursele de alimentare cu gaze naturale. Aşa vă gândiţi voi, că Estul nu este decât o periferie a Europei civilizate?

Articolul integral

Preluare realitatea.net

Mergi Sus