Acasa / Tehnologie / Cum arată partea nevăzută a Lunii. Primele imagini din istorie

Cum arată partea nevăzută a Lunii. Primele imagini din istorie


Partea ascunsă a Lunii, cucerire chinezească
Partea ascunsă a Lunii, cucerire chinezească

China a făcut publice primele imagini panoramice de pe partea ascunsă a Lunii, realizate de sonda Chang’e-4, care a ajuns pe satelitul natural al Terrei la începutul acestei luni, potrivit The Telegraph.


Agenţia spaţială chineză a publicat imagini panoramice la 360 de grade realizate de camera video instalată pe sonda Chang’e 4, care arată o suprafaţă gri şi plină de cratere a Lunii.

Imaginile au fost transmise prin intermediul satelitului Queqiao şi vor permite cercetătorilor să realizeze o analiză preliminară a zonei unde a fost plasată sonda, potrivit presei chineze.

Sonda lunară Chang’e-4 – numită astfel după zeiţa Lunii în mitologia chinezească – a fost lansată, cu ajutorul unei rachete Long March-3B, în decembrie, de la baza spaţială Xichang, din sud-vestul Chinei.

Chang’e-4 a ajuns pe 3 ianuarie pe partea nevăzută a Lunii – iar China a devenit astfel prima ţară din lume care a reuşit o asemenea performanţă – şi a trimis la momentul respectiv o primă imagine satelitului Queqiao, care asigură comunicarea cu centrul de comandă de pe Terra, a anunţat Agenţia spaţială chineză.

După aselenizare, Chang’e 4 a eliberat un rover, Yutu 2, care are ca scop explorarea suprafeţei Lunii, potrivit Mediafax.

Guvernul de la Beijing investeşte miliarde de dolari în programul său spaţial, având în plan lansarea unei staţii spaţiale cu echipaj uman până în 2022, dar şi trimiterea de astronauţi pe Lună.

Mergi Sus