Acasa / Actualitate International / Criză fără precedent în SUA. Este cel mai mare blocaj din istoria Americii

Criză fără precedent în SUA. Este cel mai mare blocaj din istoria Americii


Blocaj major în SUA
Blocaj major în SUA

Blocajul administrației federale americane, creat de disputa dintre preşedintele Donald Trump şi democrații din Congres, a devenit cel mai lung din istoria Statelor Unite, întrând sâmbătă în cea de-a 22 zi. Sute de mii de funcționari americani nu ș-au primit salariile de o lună.


Administrația federală a intrat sâmbătă în cea de-a patra săptămână de blocaj parțial, din cauză că democrații din Congresul de la Washington şi Casa Albă nu reușesc să ajungă la un compromis cu privire la buget şi la finanţarea construirii zidului de la la frontiera cu Mexic.

Preşedintele american, Donald Trump, a afirmat vineri că nu va declara “atât de repede” starea de urgenţă naţională care îi conferă prerogative excepţionale, relatează AFP.

“Soluţia cea mai uşoară pentru mine este să declar starea de urgenţă naţională”, dar “nu voi face asta atât de repede, deoarece Congresul este cel care trebuie să o facă”, a declarat Donald Trump cu prilejul unei mese rotunde pe tema securităţii la frontiere.

Niciun compromis nu pare să se întrevadă între preşedintele american, care doreşte finanţarea cu 5,7 miliarde de dolari a unui zid împotriva migranţilor la frontiera cu Mexicul, şi democraţi, care se opun cu fermitate proiectului.

Confruntarea a dus la paralizarea a circa un sfert din instituţiile guvernamentale şi circa 800 de mii de angajaţi guvernamentali nu mai sunt plătiţi de trei săptămâni.

Închiderea instituțiilor federale, care a început la 22 decembrie 2018, este a 19-a de acest fel începând din anii 1970. Cea mai lungă perioadă de shutdown guvernamental a avut loc între decembrie 1995 și ianuarie 1996, când disputa dintre președintele democrat Clinton și speakerul Camerei Reprezentantilor, republicanul Newt Gingrich, a paralizat administrația timp de 21 de zile.

Mergi Sus