Stiri de ultima ora
Acasa / Life Style / Ce se întâmplă când luăm analgezice fără rețetă. Este grav! Mai faci așa ceva?

Ce se întâmplă când luăm analgezice fără rețetă. Este grav! Mai faci așa ceva?


Deși conferă beneficii rapide și sunt lipsite de efecte adverse pe termen scurt, analgezicele fără rețetă, pot conduce, pe termen lung, la o serie de probleme de sănătate grave. 


Acetaminofenul și efecte adverse periculoase asupra ficatului

Dacă acetaminofenul, ibuprofenul și naproxenul nu cauzează probleme de tip dependență, cum este categoria opioidelor sau cea a narcoticelor, vin la rândul lor însoțite de efecte adverse periculoase, subliniază directorul medical de gestionare a durerii din Centrul Medical Westchester, Nitin Sekhri. Acetaminofenul sau paracetamolul este considerat drept cea mai sigură variantă și cu toate acestea este responsabil de un procent de 50% dintre insuficiențele hepatice acute din SUA. Tot acesta este și cauza principală pentru apelurile la centrul de otrăviri și mai mult de 50 000 de urgențe medicale. Astfel de situații se pare că survin ca urmare a faptului că pacienții nu conștientizează cantitatea de acetaminofen administrată. 

În acest sens, Michael Genovese, director medical în Centrul de Îngrijire Acadia subliniază că ”dacă o persoană ia un paracetamol, iar durerea nu dispare, se poate decide să treacă la un medicamente mai puternic. În acest fel dublează cantitatea de substanță activă fără să realizeze”. Această doză dublă impune un efort masiv asupra ficatului, organul responsabil de descompunerea acetaminofenului și transmiterea sa în fluxul sanguin, unde poate fi utilizat corespunzător. În cazuri extreme ficatul poate primi o cantitate atât de mare încât nu îi poate face față și nu mai funcționează. 

Dacă iei mai mult de un produs medicamentos, este important să verifici etichetele pentru a te asigura că nu iei mai mult de 3000 mg de acetaminofen în decurs de 24 de ore, doza maximă recomandată de către FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente). Specialistul Michael Genovese recomandă să luăm în considerare efortul pe care îl face ficatul înainte de a suplimenta doza “dacă o persoană are o durere de cap deoarece a băut prea mult cu o seară înainte ar putea lua un acetaminofen. În acest mod ajunge să streseze suplimentar ficatul, care este deja expus la prea mult alcool.”

Este întotdeauna esențială citirea etichetelor de pe fiecare medicament și identificarea substanțelor active. Dacă ai întrebări, te poți adresa medicul sau farmacistul. Iată câteva tipuri de medicamente care pot conține acetaminofen sau antiinflamatoare nesteroidiene: analgezice/medicamente contra durerii, medicamente contra febrei, migrenelor, artritei, durerilor menstruale, medicamente pentru tratarea alergiilor, a răcelilor/gripei, contra durerilor de sinus sau de cap, medicamente pentru somn.

Antiinflamatoarele nesteroidine și efecte adverse asupra stomacului

Există și analgezice care nu solicită suplimentar ficatul, precum ibuprofen sau naproxen. Ambele scad cantitatea de sânge furnizată către rinichi. Sunt cunoscute sub denumirea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene deoarece se adresează durerii prin limitarea inflamației. Dar, deși modul în care sunt descompuse în organism nu constituie o problemă, modul în care acționează poate fi. Astfel, pentru a adresa inflamația, antiinflamatoarele nesteroidiene inhibă două enzime, denumite COX-1 și COX-2, care produc prostaglandinele (hormonii responsabili de crearea inflamației), fundamentul anumitor tipuri de durere.

 Citește mai multe despre acest subiect AICI! 


Fanatik.ro


Care este numele REAL al Zinei Dumitrescu! Aproape nimeni nu stia ASTA! Ce scrie in certificatul de nastere


Fanatik.ro


Andreea Balan, inca o lovitura CRUNTA! Diagnosticul primit in urma cu putin timp: Este dureros! Sper sa-si revina!


Stirile PRO TV


Şi-a dorit ca în ziua în care împlineşte 18 ani să sară cu paraşuta. Cum a murit tânăra. VIDEO cu momentul

Mergi Sus