Acasa / Actualitate International / BREAKING NEWS: Masacru în capitala Turciei. 86 de morţi și 200 de răniți după un dublu atentat cu bombă

BREAKING NEWS: Masacru în capitala Turciei. 86 de morţi și 200 de răniți după un dublu atentat cu bombă

Atentat Ankara Atentat Ankara

Un marș de pace s-a terminat într-o baie de sânge. Exploziile au avut loc lângă Gara Centrală din Ankara, la punctele de acces, în momentul în care sute de persoane se strângeau pentru a participa la un marş paşnic. Manifestaţia era organizată de mai multe formaţiuni sindicale şi organizaţii non-guvernamentale, în vederea susținerii păcii și condamnării organizaţiilor teroriste kurde.

UPDATE 18.00 Încleștări între protestatari și forțele de ordine. La câteva ore după exploziile soldate cu cel puțin 86 de morți și 200 de răniți, o parte dintre protestatari s-au contrat cu forțele de ordine.

Ceea ce i-a înfuriat pe manifestanții prezenția la mitingul de pace a fost faptul că poliția turcă a blocat accesul unor ambulanțe către locul tragediei.

Unul dintre martori a declarat pentru BBC că poliția a afolosit gazele lacrimogene și nu a permis unor mașini de salvare să treacă.

UPDATE 17.00 Bilanțul – încă provizoriu – al dublului atentat care a vizat sâmbătă dimineața, la Ankara, o manifestație pentru pace, organizată de opoziția prokurdă, a crescut la cel puțin 86 de morți, a anunțat ministrul turc al sănătății, Mehmet Muezzinoglu, citat de AFP.

“62 de persoane au fost ucise pe loc și alte 24 au decedat la spital”, a precizat ministrul, într-o conferință de presă în capitala turcă, adăugând că alte 186 de persoane au fost rănite în aceste două atentate care intervin cu trei săptămâni înaintea alegerilor legislative anticipate din Turcia la 1 noiembrie.

UPDATE 14.30. Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a condamnat ferm dublul atac cu bombă, spunând că  atacul de sâmbătă atentează la unitatea și pacea țării.

UPDATE 13.30. Cauza exploziilor nu este cunoscută pentru moment, dar agenţia Anadolu a relatat că ar putea fi vorba despre un atentat sinucigaş.

12.30. Dubla explozie care a avut loc sâmbătă în apropiere de gara centrală din Ankara și care s-a soldat cu zeci de morți și răniți este “un atac terorist”, potrivit guvernului de la Ankara, care este hotărât să investigheze pista unui atentat sinucigaș, informează agenția de presă Reuters.

11.30. Sunt 35 de morţi şi zeci de răniţi.

“E un conflict între kurzi şi autorităţile de la Ankara. Un astfel de act tensionează şi mai mult situaţia politică, deoarece in Turcia vor avea loc alegeri.
Dacă este un act terorist împotriva Turciei, UE ar trebui să se gândească mai mult la Turcia, decât la câteva mi de migranţi.”, a spus Cristian Diaconescu-fost ministru de Externe, in direct la Realitatea TV.

Două explozii puternice au avut loc sâmbătă lângă gara centrală din capitala turcă, Ankara, cauzând rănirea și moartea mai multor persoane, informează agenția de presă Reuters.

Cele două explozii au avut loc sub estacada care duce spre gară. La fața locului a fost trimis un mare număr de ambulanțe.

Deocamdată, nu este cunoscută cauza exploziilor, însă potrivit postului de televiziune CNN Turk ele ar avea legătură cu planificatul “marș pașnic de protest” organizat de formațiuni sindicale în acord cu autoritățile, în susținerea păcii și pentru condamnarea organizațiilor teroriste kurde, scrie Agerpres.ro.

Potrivit unor martori, numeroase cadavre şi persoane rănite erau întinse pe jos, în faţa gării de pe strada Hipodrum. Serviciile de urgenţă au sosit imediat la locul deflagraţiei, care s-a produs la ora locală 10.05 (10.05, ora României).

Potrivit primelor informaţii, explozia ar fi fost cauzată de un atacator sinucigaş, dar deocamdată nu există o confirmare oficială.

REALITATEA.NET – Stiri – EXTERN

Mergi Sus