Stiri de ultima ora
Acasa / Politica / BREAKING NEWS: Dosarul Colectiv. Cristian Popescu Piedone, urmărit penal de procurori

BREAKING NEWS: Dosarul Colectiv. Cristian Popescu Piedone, urmărit penal de procurori


Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au decis să-l pună sub urmărire penală pe fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, în dosarul “Colectiv”. Acesta a fost adus azi, în jurul orei 16.00, cu mandat în fața oamenilor legii pentru a fi audiat. Procurorii anchetează modalitatea de emitere a autorizației de funcționarea pentru clubul Colectiv.

UPDATE 19:51 Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA în dosarul “Colectiv”.

UPDATE 16:15 Cristian Popescu Piedone a fost adus cu mandat la DNA.

UPDATE 12.30: Contabila clubului Colectiv a ajuns la DNA.

UPDATE 10:32 Procurorii ridică documente de la Primăria Sectorului 4.

UPDATE 10:10. Paul Gancea, administratorul Colectiv, a fost adus la DNA, pentru audieri. Acesta a fost adus cu duba la sediul DNA.

DNA a anunțat ieri că a preluat dosarul Colectiv pentru a ancheta un posibil abuz în serviciu. 

“Cercetările vizează fapte de competența DNA, precum abuz în serviciu, complictitate și fals intelectual. Vom stabili un plan de anchetă”, a declarat adjunctul şefului DNA, Marius Iacob. 

Acesta a subliniat că sunt indiciii cu privire la comiterea unor fapte de corupție. ”Dintr-o primă fază, rezultă că sunt vizați funcționari din cadrul primăriei, inclusiv primarul sectorului 4 Cristian Popescu Piedone. Am ridicat mai multe documente de la PÎCCJ, pe care colegii ni le-au pus la dispoziție.”, a adăugat Iacob. 

Parchetul General preluase ancheta în cazul incendiului din clubul Colectiv la scurt timp după tragedie. În urmă cu trei zile, cei trei acționari ai clubului Colectiv au fost audiați în calitate de suspecţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Cei trei au fost, ulterior, arestați preventiv pentru 30 de zile.

“Ca urmare a disjungerii, de către PÎCCJ, unei părți din dosarul privind tragedia din Clubul Colectiv și a declinării cu privire la săvârșirea unor infracțiuni aflate în competența DNA, procurorii de la Secția de combatere a corupției au dispus urmărirea penală față de mai multe fapte, presupus a fi săvârșite de persoane cu atribuții de decizie și avizare din Primăria Sectorului 4 București: abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (autorat și complicitate), fals intelectual (autorat și complicitate)”, se arată într-un comunicat de vineri al DNA.

Procuroii arată că S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. este unitate de alimentație publică situată în București, sector 4, de tip bar/club, având o suprafață totală de 425 mp din care spațiu de servire 335 mp.

La data de 14 ianuarie 2015, a fost eliberat acordul de funcționare, iar la aceeași dată autorizația de funcționare. Ambele acte au fost eliberate deși nu exista autorizarea privind securitatea la incendiu care trebuia emisă de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), conform Hotărârii Guvernului României nr. 1739/06.12.2006, art. 1 lit. g. Respectiva hotărâre prevede obligativitatea unei astfel de autorizări pentru clădiri sau spații amenajate în clădiri având destinația de alimentație publică cu aria desfășurată egală sau mai mare cu 200 mp.

Se constată, deci, că atât acordul de funcționare, cât și autorizația de funcționare nu puteau fi emise, întrucât încalcă, în mod flagrant, dispozițiile care reglementează apărarea împotriva incendiilor, neexistând vreun document de autorizare din partea IGSU.

Prin cele descrise mai sus reiese că s-a produs vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale Primăriei sectorului 4 București, cu obținerea unui folos necuvenit pentru reprezentanții S.C. COLECTIV CLUB S.R.L., care au putut desfășura activități de alimentație publică, obținând în primele 6 luni ale anului 2015, un profit de 26.131 lei, conform evidențelor ANAF, fără îndeplinirea condițiilor legale de autorizare.

Întrucât în spațiul respectiv s-au desfășurat mai multe manifestări cultural-artistice la care au participat mai multe persoane, în condiții vădite de insecuritate publică, a fost pusă, permanent, în pericol viața, sănătatea și integritatea corporală a spectatorilor și persoanelor angajate, aflate în incinta clubului. Totodată, au fost afectate și interesele legitime ale Primăriei sectorului 4 București ca instituție publică abilitată de lege să asigure desfășurarea în condiții de siguranță publică și cu respectarea tuturor normelor legale a oricărei manifestări cu participarea publicului.

“Pentru stabilirea detaliată a stării de fapt, a aflării adevărului și a răspunderii persoanelor implicate, în cursul zilei de 6 noiembrie 2015, procurorii DNA efectuează ridicări de documente de la mai multe instituții publice situate în București și urmează să audieze mai multe persoane la sediul DNA din București”, arată anchetatorii.

În plus, în cursul zilei de 6 noiembrie, și Serviciul pentru infracțiunile de corupție săvârșite de militari din DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu referire la suspiciuni de neîndeplinire sau îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către cadrele militare ale ISU București-Ilfov.

“Sunt indicii și date potrivit cărora s-a vătămat dreptul la viață și integritatea corporală a peste 180 persoane și s-a realizat un folos necuvenit administratorilor Clubului Colectiv, constând în permiterea funcționării acestuia în afara cadrului legal și obținerea de venituri patrimoniale din activitățile desfășurate în aceste condiții”, mai susține DNA în comunicatul remis.

Sesizarea din oficiu cu referire la aceasta ultimă faptă a avut în vedere că incendiul produs în data de 30 octombrie 2015, în incinta Clubului Colectiv, a avut drept consecință decesul a 32 persoane și rănirea gravă a peste 140 persoane, precum și datele și informațiile apărute în spațiul public, conform cărora clubul în cauză ar fi fost avizat pe linie PSI și ar fi fost controlat de către cadre militare din raza de competență pe linia respectării normelor legale referitoare la securitatea la incendiu.

REALITATEA.NET – Stiri – POLITICĂ

Mergi Sus